Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

VIDEO Hawaii: Lava vulcanului Kilauea ameninţă o uzină geotermală de pe Insula Mare

Lava incandescentă provenită în urma erupţiilor vulcanului Kilauea de pe Insula Mare din Hawaii a avansat luni în zona unei uzine geotermale determinând închiderea instalaţiilor pentru prevenirea eliberării accidentale în atmosferă a gazelor toxice, informează marţi Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

22.05.2018 - 15:17

Angajaţii Puna Geothermal Venture (PGV) au intervenit luni de urgenţă pentru închiderea celui de-al unsprezecelea puţ, şi totodată ultimul, al centralei geotermale care produce circa 25% din energia electrică utilizată pe Insula Mare, au anunţat autorităţile într-o alertă.

Aceasta a fost cea mai recentă provocare cu care s-au confruntat autorităţile în urma erupţiilor recente ale Kilauea, catalogate de geologi drept unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din ultimul secol - declanşat de acest vulcanul care se numără printre cei mai activi din lume.

Cea mai recentă erupţie explozivă a Kilauea s-a produs la puţin timp înainte de ora locală 18:00, a anunţat Observatorul Vulcanologic din Hawaii. ''Norul de cenuşă rezultat ar putea afecta zonele înconjurătoare'', a anunţat instituţia.

Activitatea uzinei a fost sistată la scurt timp după ce lava a început să erupă la 3 mai prin fisurile apărute în sol în mai multe zone rezidenţiale şi căi rutiere din estul Kilauea.

În decurs de o săptămână, circa 227.124 litri de pentan (o hidrocarbură extrem de inflamabilă), depozitaţi în uzina geotermală, au fost mutaţi din calea pericolului.

Puţurile centralei ajung până la 1.829-2.438 de metri adâncime pentru exploatarea apei fierbinţi şi a aburilor utilizaţi pentru punerea în funcţiune a turbinelor şi producţia de electricitate.

Autorităţile din Hawaii au anunţat săptămâna trecută că pompează apă rece în puţurile care vor fi apoi sigilate.

La circa 4,8 kilometri spre est de uzina geotermală, norii de gaze toxice, vapori acizi şi particule de sticlă vulcanică s-au ridicat în atmosferă după ce şuvoaiele de lavă au ajuns duminică în apele Oceanului Pacific.

Agenţia pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile toxice rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137, situată pe coasta sudică a Insulei Mari.

În anul 2000, astfel de emanaţii au provocat decesul a două persoane într-o zonă aflată în imediata apropiere a locului de întâlnire a lavei cu apa. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea pot irita ochii şi plămânii cauzând probleme respiratorii. De asemenea, ploaia acidă rezultată, cu un pH situat între 1,5 şi 3,5, are ''proprietăţile corozive ale acidului de baterie diluat''.

Indicele calităţii aerului din regiunea Kona, situată la circa 64 de kilometri nord-vest de zona de erupţie, se află la nivel ''portocaliu'', ceea ce înseamnă că persoanele sensibile, precum cele în vârstă sau cele cu afecţiuni pulmonare, ar putea fi afectate.

O persoană a fost grav rănită, sâmbătă, în urma celor mai recente erupţii explozive ale vulcanului Kilauea.

Garda Naţională din Hawaii a dispus evacuarea obligatorie în cazul în care lava ameninţă să blocheze mai multe căi de acces.

Cel puţin 44 de locuinţe şi alte structuri au fost distruse şi aproximativ 2.000 de persoane din Leilani Estates şi Laipuna Gardens au primit ordin de evacuare după deschiderea a cel puţin 22 de fisuri vulcanice.

Comentarii

loading...