28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Grupurile umanitare din Yemen încearcă să intensifice ajutorul pe timp de...

VIDEO: Grupurile umanitare din Yemen încearcă să intensifice ajutorul pe timp de pace – Malnutriția face ravagii printre copii

O încetare a focului timp de două luni a oferit grupurilor umanitare șansa de a intensifica ajutorul pentru milioanele de oameni înfometați din Yemen, dar se preconizează că malnutriția care face ravagii printre copii se va înrăutăți dacă luptele se vor întoarce sau dacă nu se va relua finanțarea umanitară.

Mai mult de șapte ani de conflict în Yemen au devastat economia, au strămutat milioane de oameni și au făcut ca prețurile alimentelor să fie inaccesibile pentru mulți. Creșterea prețurilor mondiale la cereale și la mărfuri adaugă o presiune suplimentară.

„Situația nu este bună, intrăm în al optulea an de război civil, iar Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite vizează 15 milioane de persoane din cele 30 de milioane de locuitori ai țării. Așadar, 50 la sută din populație. Iar aceștia trăiesc literalmente de pe o zi pe alta”, a declarat Richard Ragan, de la Programul Alimentar Mondial (PAM), care încearcă să hrănească jumătate din cele 30 de milioane de persoane din Yemen în cadrul unuia dintre cele mai mari programe ale sale de până acum.

Foametea și malnutriția s-au înrăutățit în acest an, conform datelor ONU din martie, iar organismul a estimat că, între iunie și decembrie, cei care nu își pot asigura o alimentație minimă vor atinge un nou record de 19 milioane de persoane, față de 17,4 milioane în prezent.

Armistițiul, prima încetare a ostilităților la nivel național din 2016, include oprirea operațiunilor militare ofensive și permite importul de combustibil în zonele controlate de gruparea Houthi, aliniată cu Iranul, și operarea unor zboruri comerciale din Sanaa, controlată de Houthi.

O coaliție militară condusă de Arabia Saudită, care a intervenit în martie 2015 în sprijinul guvernului yemenit împotriva Houthis, controlează mările și spațiul aerian ale Yemenului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă