0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalVeste bună din Canalul Suez. Ce s-a petrecut cu nava care bloca...

Veste bună din Canalul Suez. Ce s-a petrecut cu nava care bloca circulația

UPDATE 

Canalul Suez a fost deblocat, luni după-amiază, nava portcontainer Ever Green, care eşuase, fiind repusă în circulaţie, anunţă autorităţile maritime egiptene.

Nava Ever Green, care eşuase pe Canalul Suez în urmă cu o săptămână, este din nou în circulaţie, anunţă Autoritatea maritimă din Egipt, citată de agenţiile de presă Bloomberg şi Reuters.

Nava gigant care bloca Canalul Suez a fost parțial repusă pe linia de plutire, luni devreme, la câteva zile după ce a eșuat și a blocat ruta comercială maritimă, anunță CNBC, care citează un anunț al Autorității Canalului Suez.

Autoritatea spune în declarație că nava EverGreen a „răspuns la manevrele de tragere și remorcare”. Cursul navei, mai spune autoritatea, a fost corectat cu 80%, iar manevrele ulterioare vor fi reluate când nivelul apei va crește, mai târziu, în cursul zilei.

Rămâne neclar care este starea navei și când canalul ar fi deschis traficului. Autoritatea Canalului Suez a declarat că traficul maritim va fi reluat odată ce nava este complet manevrabilă și direcționată către zona lacurilor – o secțiune mai largă a canalului – pentru inspecție tehnică.

Declarația vine după un tweet al companiei de servicii maritime Inchcape, care a spus că EverGreen a fost repusă pe linia de plutire și că este securizată.

Autoritatea Canalului Suez a spus anterior într-o declarație că operațiunile de remorcare pentru eliberarea navei au fost reluate.

Aproape 15% din traficul maritim total tranzitează Canalul Suez, motiv pentru care sute de nave aşteaptă deblocarea navei EverGiven.

Bursele din Asia și prețul petrolului au reacționat imediat la anunț. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut, pe fondul speranțelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global și-ar putea reveni.

Știrile s-au adăugat optimismului cu privire la creșterea mondială, pe măsură ce piețele privesc către președintele Joe Biden pentru a-și prezenta planurile de cheltuieli cu infrastructura săptămâna aceasta, ceea ce ar putea supralicita o recuperare deja accelerată a SUA.

Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a câștigat 0,3%, iar acțiunile de top din China au crescut cu 0,8%.

Indicele japonez Nikkei a câștigat 1%.

Petrolul Brent a scăzut cu 90 de cenți, la 63,67 dollari/baril, iar petrolul american WTI a scăzut cu 1,03 dolari, la 59,94 dolari/baril.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:43

VIDEO. SUA, Coreea de Sud și Japonia consolidează securitatea cibernetică

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit asupra unor noi inițiative pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord în spațiul cibernetic, lansărilor...

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...

Cluj: Se intervine pentru stingerea unui incendiu din curtea unui mall

Pompierii din Cluj intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit în curtea unui mall din Cluj-Napoca. Clienții unui supermarket au fost evacuați, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă