5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalVedete de prim rang o sărbătoresc pe regina Elisabeta a II-a, care...

Vedete de prim rang o sărbătoresc pe regina Elisabeta a II-a, care împlinește 92 de ani

Celor menţionaţi mai sus li se alătură Shawn Mendes, Kylie Minogue, Craig David, Ladysmith Black Mambazo şi Anne Marie.

Evenimentul va avea loc la Royal Albert Hall din Londra şi va fi difuzat de BBC chiar pe 21 aprilie, data naşterii reginei Elisabeta a II-a.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al reginei, “mai mulţi membri ai familiei regale” se vor afla în public.

21 aprilie 1926 este data de naştere a reginei Elisabeta a II-a, însă suverana britanică mai are o aniversare oficială în luna iunie, tradiţional marcată printr-o ceremonie denumită “Trooping the Colour” (Salutul Culorilor).

Începând din 1748, aniversarea unui suveran britanic este oficial celebrată în iunie, printr-o ceremonie denumită “Trooping the Colour” (Salutul Culorilor).

Această ceremonie îşi are originea în pregătirile pentru război din trecut, când toate steagurile erau strânse şi arătate soldaţilor britanici înainte de luptă, pentru ca aceştia să le recunoască în iureşul bătăliilor.

Aprilie va fi o lună aglomerată pentru familia regală britanică: în afară de aniversarea reginei, se aşteaptă naşterea unui nou strănepot al acesteia, cel de-al treilea copil al prinţului William şi ducesei Catherine de Cambridge.

De asemenea, pe 19 mai se va căsători prinţul Harry, nepotul său, cu fosta actriţă americană Meghan Markle.

În septembrie 2015, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu îşi revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic.

Atunci când era o tânără prinţesă, Elizabeth nu se aştepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru faptul că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorţată.

Elizabeth a II-a a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei.

În acel moment, Elizabeth a II-a a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce îşi are originea în regele normand William Cuceritorul, care a câştigat tronul britanic în anul 1066, după o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bătăliei de la Hastings.

În anul în care a devenit regină, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunţase că deţine bomba atomică.

Regina Elizabeth a II-a este căsătorită cu prinţul Philip, în vârstă de 96 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanică are opt nepoţi şi cinci strănepoţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă