10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalVastă operaţiune de spionaj cibernetic lansată din Beirut în 21 de ţări

Vastă operaţiune de spionaj cibernetic lansată din Beirut în 21 de ţări

Originar din Liban, caracal este o felină discretă cu urechi lungi, calitate care explică de ce „a dat” numele mai multor operaţiuni de spionaj informatic, vizând, din Beirut, mii de responsabili politici, jurnalişti, avocaţi, militari şi întreprinderi din toate colţurile lumii.

Piraţii „Dark Caracal” au furat date de la victime situate în 21 de state, în Europa, Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord.

Atacurile au fost lansate din Beirut şi mai precis, din clădirea Securităţii Generale, serviciile secrete libaneze, se arată în raportul Electronic Frontier Foundation. Experţii arată că ţintele Dark Caracal sunt numeroase şi foarte variate, iar modul de operare a fost utilizat și în alte atacuri informatice, rămase fără „autor”.  

„Siguranţa Generală nu are capacităţile care îi sunt atribuite. Ne-am bucura dacă le-a avea”, a declarat pentru directorul instituţiei, generalul Ibrahim Abbas.

Pentru cele două firme de securitate informatică, smartphonurile sunt principalele ţinte ale acestor spioni, deşi au atacat şi computere.

Pentru a se infiltra în telefoanele vizate, hackerii au creat cel puţin 11 clone de aplicaţii de discuţii, în Telegram, Whats-App sau Signal, inserând un program de spionaj numit Pallas. Aceste aplicaţii seamănă în toate punctele cu originalele, îndeplineasc aceleaşi funcţii, dar mută contactele, mesajele şi alte date spre un server controlat de hackeri.

Pentru a infesta ţintele, spionii au recurs la atragerea victimelor spre false pagini de vânzări online sau făcându-le să deschidă documente-capcană în Word.

Analizând informaţiile colectate de piraţii Dark Caracal, cercetătorii – care au păstrat discreţie asupra identităţii exacte a victimelor – au aflat că figurează date provenite de la victime din Qatar, Siria, Elveţia, China, Germania și Franţa.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă