21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalVarşovia vrea o prezenţa militară americană permanentă în Polonia

Varşovia vrea o prezenţa militară americană permanentă în Polonia

Acest proiect îngrijorează Rusia, care vede în expansiunea NATO către frontierele sale un factor de destabilizare a întregii Europe.

Guvernul de Varşovia ar putea să deblocheze până la două miliarde de dolari în vederea obţinerii acestei prezenţe militare americane pe teritoriul polonez, potrivit unei propuneri a Ministerului Apărării, scrie presa poloneză.

O sursă guvernamentală poloneză a confirmat pentru Reuters existenţa unei asemenea propuneri.

Contactat în legătură cu acest lucru, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că orice ţară suverană are dreptul să ia asemenea decizii, dar că acest lucru riscă să dăuneze securităţii Europei.

”Atunci când observăm expansiunea progresivă a structurilor militare ale NATO către frontiera noastră (…), este clar că acesta nu este un mijloc de consolidare a stabilităţii şi securităţii pe continent”, a declarat el.

”Din contră, aceste iniţiative expansioniste conduc Rusia să ia contramăsuri în vederea menţinerii unui echilibru”, a subliniat peskov.

Polonia a aderat la NATO în 1999, odată cu Ungaria şi Cehia.

Cinci ani mai târziu, Bulgaria, cele trei ţări baltice – Estonia, Litiania şi Letonia -, România, Slovacia şi Slovenia, toate din fostul bloc comunist, au aderat la rândul lor la Alianţa Nord-Atlantică.

Cele mai citite

BEC a stabilit că alegătorii ce au domiciliul în străinătate și reședința în țară din 11 aprilie nu vor vota la alegerile locale

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă