Varşovia: Un minut de liniște pentru comemorarea revoltei anti-naziste din 1944

Capitală poloneză a încetat toate activitățile timp de un minut, pentru comemorarea a 75 de ani de la insurecţia din Varşovia împotriva ocupației naziste în al Doilea Război Mondial, ne spune DPA.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 01.08.2019 - 20:19

Mii de polonezi adunaţi în centrul Varşoviei şi în alte locuri ale capitalei, pietonii şi maşinile s-au oprit din drum în timp ce sirenele au sunat pentru a le aduce un omagiu celor care au fost ucişi în timpul acelei revolte, care a fost cea mai puternică insurecţie militară a forţelor anti-naziste în Europa ocupată.

La cimitirul Powazki din Varşovia, preşedintele Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki au adus un omagiu victimelor, alături de supravieţuitori ai revoltei.

Pe 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai rezistenţei poloneze au declanşat atacurile împotriva trupelor de ocupaţie naziste, cu obiectivul de a elibera Varşovia înaintea sosirii armatei sovietice şi pentru a preveni astfel instalarea unui guvern polonez controlat de Moscova.

Însă insurecţia a fost înfrântă după 63 de zile de lupte care au costat viaţa a circa 200.000 de polonezi, majoritatea civili.

Comentarii