15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalUtilizarea celui de-al doilea vaccin împotriva Ebola va începe în luna noiembrie

Utilizarea celui de-al doilea vaccin împotriva Ebola va începe în luna noiembrie

“Este timpul să utilizăm noul vaccin Ad26-ZEBOV-GP, fabricat de filiala belgiană a Johnson & Johnson. În jurul datei de 18 octombrie, vaccinul va sosi la Goma (provincia Kivu de Nord) şi vaccinarea va începe la începutul lunii noiembrie”, a declarat pentru AFP dr. Jean-Jacques Muyembe, care conduce măsurile de combatere a epidemiei de Ebola în RD Congo.

“Există deja două comune care au fost alese, Majingo şi Kahembe, deoarece în una dintre ele există mulţi cetăţeni din Beni, Butembo (Kivu de Nord, est) … Deci este o zonă cu risc”, a explicat dr. Muyembe. Aceste două zone au fost considerate epicentre ale epidemiei.

“Vom extinde această vaccinare la micii comercianţi care merg deseori în Rwanda pentru a ne proteja vecinii”, a adăugat el, adăugând că “dacă campania va funcţiona bine, vom extinde vaccinarea în Kivu de Sud (est) şi Ituri (nord-est).

Laboratorul belgian va trimite un lot de 200.000 de doze în Rwanda vecină şi 500.000 de doze în RD Congo, a spus medicul care s-a declarat mulţumit de faptul că “epidemia este acum limitată în nord, în Ituri”.

De la începerea campaniei de vaccinare, pe 8 august 2018, 237.165 de persoane au fost vaccinate. Singurul vaccin utilizat a fost VSV-ZEBOV-GF, fabricat de grupul farmaceutic Merck, potrivit buletinului zilnic publicat sâmbătă de autorităţi.

Fostul ministru congolez al sănătăţii, acuzat de deturnare de fonduri, dr. Oly Ilunga, s-a opus folosirii acestui al doilea vaccin. În scrisoarea de demisie, Ilunga a acuzat “actori care au demonstrat o lipsă clară de etică” prin dorinţa de a introduce acest vaccin în ţară, fără a oferi detalii suplimentare.

“Vaccinul Johnson & Johnson prezintă cele mai multe date din punct de vedere ştiinţific”, a spus dr. Muyembe, care a preluat conducerea luptei împotriva Ebola în RD Congo la 20 iulie, informează Agerpres.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă