21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUSTR propune tarife vamale suplimentare pentru importuri de bunuri din UE

USTR propune tarife vamale suplimentare pentru importuri de bunuri din UE

În aprilie, biroul lui Robert Lighthizer, reprezentantului Special pentru Comerţ (USTR) al preşedintelui american, a publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenţii legale acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse USTR se află atât aeronave comerciale sau subansamble ale acestora cât şi produse lactate şi vinuri, relatează Reuters.

Luni seara, USTR a dat publicităţii o listă cu noi produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare, inclusiv măsline, brânză italiană şi whisky scoţian, pe lângă bunurile în valoare de peste 21 de miliarde de dolari anunţate în aprilie.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

Reprezentanţii Boeing şi Airbus nu au comentat informaţia.

Consiliul industriei băuturilor alcoolice distilate din Statele Unite (DSC) a criticat intenţia administraţiei Trump de a introduce tarife vamale suplimentare, avertizând că ar afecta consumatorii şi locurile de muncă din SUA.

“Ne opunem cu fermitate includerii băuturilor alcoolice distilate în propusa listă. Companiile americane, de la fermieri la furnizori şi la retaileri, sunt deja afectate negativ de impunerea tarifelor vamale retaliatorii asupra anumitor băuturi alcoolice distilate din Statele Unite de către partenerii comerciali cheie, iar aceste noi tarife nu pot decât să afecteze şi mai mult firmele americane”, a avertizat Lisa Hawkins, purtător de cuvânt al DSC.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă