8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternațional„Urechile“ Hamas din Turcia

„Urechile“ Hamas din Turcia

Suheib Yousef, fiul co-fondatorului Hamas (șeicul Hassan Yousef) și fratele lui Mosab Yousef, cunoscut pentru eforturile sale de a ajuta Shin Beth să contracareze atacurile teroriste, a părăsit în secret postul din Turcia și s-a dus într-o țară neidentificată din Asia. De acolo, a luat legătura cu un jurnalist israelian de la Canal 12, Ohad Hemo, pentru a-i relata povestea sa.

Suheib Yousef (38 de ani) a povestit despre munca sa pentru „aripa politică” a Hamas în Turcia, care în realitate era o operațiune de informații. „Hamas are operațiuni militare și de securitate pe solul turcesc sub acoperirea unei societăți civile”, arată Yousef. „Dispune de centre de securitate unde utilizează echipamente avansate de ascultare pentru interceptarea cetățenilor și liderilor (palestinieni) la Ramallah, și are echipamente și programe informatice avansate pentru a face acest lucru.” Întrebat dacă grupul intercepta și conversații telefonice israeliene, el a răspuns afirmativ, fără a oferi detalii, precizând că operațiunea vizează și alte țări arabe. Yousef a acuzat Hamas că nu lucrează în „interesul poporului palestinian”, ci pentru un program străin. Ei (Hamas) vând informații Iranului în schimbul unui ajutor financiar, banii provenind din bănci turcești.

Activitățile Hamas, cu baza în Gaza, vizează doar extinderea puterii organizației teroriste în Cisiordania. Hamas, care a jurat că va distruge Israelul, a preluat controlul Fâșiei Gaza în 2007, înlăturând Autoritatea Palestiniană, cu baza în Ramallah, în cadrul unei sângeroase „lovituri de stat”. Structura Hamas în Turcia este utilizată și pentru racolarea de persoane, inclusiv copii, în Cisiordania pentru a perpetua atacuri teroriste asupra israelienilor. „Scopul atacurilor în Cisiordania este de a ucide civili, nu în scopul rezistenței, nici pentru Ierusalim, nici pentru a elibera pământul palestinian. Ei trimit acești nevinovați pentru că vor să exporte criza din Gaza în Cisiordania”, a declarat Yousef la postul de televiziune. „Evadatul“ a subliniat că era din ce în ce mai revoltat de corupția înalților responsabili ai Hamas, care trăiesc în lux în Turcia în timp ce Gaza suferă: „Liderii Hamas din Turcia trăiesc în hoteluri de lux, plătite de organizație. Ei primesc lunar 4.000-5.000 de dolari, au gărzi de corp, piscine, cluburi. Când trăiam în Turcia, am fost șocat de comportamentul membrilor Hamas. Mâncau în cele mai bune restaurante, în locuri unde un meniu costa 200 de dolari. În Gaza, o familie trăiește cu 100 de dolari pe lună”.

Din 2007, Israelul și Egiptul au impus o blocadă Gazei, al cărei obiectiv este împiedicarea Hamas să importe arme și materiale care pot folosi la construirea de tuneluri și fortificații. „Am crescut în Hamas, am lucrat pentru Hamas, dar când am fost confruntat cu corupția, am plecat, am tăiat punțile”, a mai declarat Suheib Yousef, precizând că, deși știe că Hamas ar putea încerca să-l ucidă pentru că a făcut dezvăluiri, nu este îngrijorat: „Dacă ei vor să facă din mine un martir, voi fi un martir”.

 

Destinele fiilor Hamasului

Fratele său mai mare, Mosab, supranumit „Prințul verde” după culoarea drapelului Hamas, a urmat același drum înaintea lui Suheib, într-un mod spectaculos. Mosab a petrecut zece ani lucrând ca agent pentru serviciul secret israelian Shin Beth, în perioada atentatelor sinucigașe din a doua Intifada, în același timp fiind și brațul drept, șeful securității și confidentul cel mai fidel al tatălui său, transmițând în secret informații majore pentru a ajuta Israelul în lupta contra terorismului. El s-a îndepărtat de tatăl său, a cerut azil politic în SUA și s-a convertit la creștinism. În 2010, a publicat o autobiografie intitulată „Prințul verde”. Suheib Yousef s-a distanțat de acțiunile fratelui său. Pe tot parcursul interviului, Suheib a reiterat că nu are nicio problemă cu evreii și a subliniat că motivația sa privind dezvăluirea adevăratei fețe a Hamas este de a ajuta poporul palestinian, pentru că liderii corupți ai organizației folosesc populația din Gaza drept carne de tun pentru ambițiile lor. „Problema în Gaza este că Hamas se agață de putere cu forța. Dacă ar abandona puterea, nu ar mai fi probleme. Hamas este o organizație teroristă rasistă și periculoasă pentru poporul palestinian”.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă