Reprezentanţii celei mai mari companii muzicale din lume, Universal Music Group International, au recunoscut că pirateria muzicală este un fenomen care nu poate fi oprit, potrivit BBC, informează NewsIn.
“Poţi opri pirateria? Nu, nu poţi. Să încerci să faci din asta un obiectiv nu funcţionează. Putem face pirateria inacceptabilă din punct de vedere social? Cu siguranţă, iar asta trebuie să fie ambiţia noastră în întreaga lume”, a spus Francis Keeling, directorul departamentului digital din cadrul Universal Music Group International, la o convenţie muzicală din oraşul britanic Brighton.
Acesta a adăugat că există anumite pieţe, precum Spania şi Italia, unde oamenii consideră că nu au de ce să plătească ceva ce pot lua gratis, şi că aceste zone vor pune cu siguranţă probleme industriei muzicale.
Creşterea pirateriei online, în special din partajarea ilegală de fişiere, ar putea provoca în Europa, până în 2015, pierderi de 240 de miliarde de euro şi dispariţia a 1,2 milioane de locuri de muncă, potrivit unui studiu realizat de TERA Consultants.
Cele mai afectate de piraterie sunt industriile creative precum filmul, muzica, producţia de software şi televiziunea. În 2008, tot din cauza pirateriei, pierderile au fost de 10 miliarde de dolari, iar numărul locurilor de muncă desfiinţate s-a ridicat la 186.000, se mai arată în studiu.