Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Uniunea Europeană, îngrijorată de arestarea unor cadre universitare

Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de arestarea în Turcia a mai multor cadre universitare şi personalităţi ale societăţii civile.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 16.11.2018 - 20:11

Acestea, în condiţiile în care represiunea controversată care a urmat tentativei de puci întreprinsă în urmă cu doi ani nu slăbeşte.

'Arestarea în această dimineaţă (vineri) în Turcia a mai multor cadre universitare proeminente şi reprezentanţi ai societăţii civile este alarmantă', conform Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE, serviciul diplomatic al UE).

'Detenţiile repetate ale vocilor critice şi continuarea represiunii împotriva reprezentanţilor societăţii civile sunt contrare angajamentului asumat de guvernul turc faţă de respectarea drepturilor omului', a precizat SEAE, condus de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

'Turcia trebuie să-i elibereze imediat pe toţi cei reţinuţi în lipsa unui proces', conform serviciul diplomatic al UE.

Potrivit agenţiei de presă DHA, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea Bilgi, Turgut Tarhanli, şi o profesoară de matematică de la prestigioasa Universitate Bosfor, Betul Tanbay, se numără printre persoanele arestate vineri.

Cel puţin alte cinci persoane, printre care producătoarea Cigdem Mater şi o personalitate a scenei culturale şi artistice din Istanbul, Asena Gunal, au fost arestate, potrivit DHA.

Motivele arestării lor nu sunt deocamdată cunoscute, însă toate aceste persoane au ca punct comun că sunt membri sau au legături cu ONG-ul Culture Anatolia, care lucrează în vederea depăşirii diferenţelor în cadrul societăţii turce prin intermediul culturii şi artelor.

Comentarii

loading...