Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peter Szijjarto, șeful diplomației ungare

Ungaria cere Ucrainei să se consulte cu minoritatea maghiară pe tema controversatei legi a Educației

Budapesta doreşte garanţii din partea Guvernului de la Kiev că acesta din urmă se va consulta cu minoritatea maghiară din Ucraina şi va ajunge la un acord cu aceasta înaintea aplicării controversatei legi a Educației, informează, miercuri, agenția MTI citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.01.2018 - 21:06

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a făcut acest anunț după o întrevedere avută miercuri, la Paris, cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, şi cu asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Wess Mitchell.

La aceste discuţii, şeful diplomaţiei ungare a transmis că ţara sa a insistat că noua lege ucraineană a educaţiei încalcă sever drepturile dobândite de minoritatea maghiară.

'Ucraina nu trebuie să implementeze o lege a educaţiei fără să ajungă mai întâi la un acord cu reprezentanţii comunităţii ungare locale', a spus Szijjarto, adăugând că guvernul de la Budapesta a insistat să primească din partea Kievului garanţii legale relevante.

Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie de parlamentul de la Kiev şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Învăţământul în limbile minorităţilor este cuprins în articolul 7 din noua lege, dar acest articol conţine numeroase ambiguităţi. Potrivit unei raport recent al experţilor Consiliului Europei, dispoziţiile ambigue ale legii trebuie clarificate pentru a se asigura protejarea drepturilor minorităţilor.

Comentarii

loading...