Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UNESCO doreşte să se angajeze în reconcilierea intercoreeană

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a propus marţi mai multe proiecte, în special în ceea ce priveşte protecţia patrimoniului şi în legătură cu zona demilitarizată (DMZ) din Coreea, pentru a consolida reconcilierea intercoreeană, informează France Presse.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.10.2018 - 20:40

"UNESCO doreşte să se angajeze pentru a sprijini eforturile de reconciliere intercoreeană prin proiecte concrete", a declarat dna Azoulay după o întâlnire cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la Paris.

Aceste proiecte au primit "acordul deplin" al preşedintelui Moon, potrivit anturajului doamnei Azoulay. Ele ar urma să fie prezentate Coreii de Nord, iar în cazul unui acord ar putea fi puse rapid în aplicare.

UNESCO sugerează mai ales candidaturi comune ale celor două ţări pentru patrimoniul mondial, în special imaterial, de la tradiţii populare la sport, precum lupta coreeană.

O zonă de biosferă ar putea fi creată şi în DMZ, "no man's land", cu o lăţime de 4 km şi o lungime de 248 km, de-a lungul frontierei intercoreene, unde natura şi-a redobândit drepturile în mai multe decenii de Război Rece.

Zona, în care se găsesc multe specii de animale şi plante, adesea rare şi endemice, este ameninţată de dezvoltarea economică şi de perspectiva păcii în peninsulă. Securizată de un zid de sârmă ghimpată, un covor de mine şi mii de soldaţi de ambele părţi, ea se numeşte în mod paradoxal "zonă demilitarizată" (DMZ).

De asemenea, se va lucra la redactarea unui dicţionar etimologic coreean, "care reuneşte limba coreeană din Nord şi Sud", diferenţiată puţin în ultimii 70 de ani, potrivit dnei Azoulay.

Comentarii

loading...