16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalUnde au loc cele mai ample manevre ale NATO de la încheierea...

Unde au loc cele mai ample manevre ale NATO de la încheierea Războiului Rece

Exerciţiul Trident Juncture 18, preconizat să se desfăşoare până la 7 noiembrie, vizează antrenarea Alianţei Nord-Atlantice pentru a interveni în salvarea unuia dintre membrii săi.

Este vorba de ‘demonstrarea capacităţii de apărare a NATO împotriva oricărui adversar’, a afirmat amiralul american James Foggo, comandantul şef al exerciţiului. ‘Nu vizează o anumită ţară’, a adăugat el.

Dar Rusia apare involuntar în mintea tuturor, mai ales că a efectuat cele mai vaste manevre din istoria sa în septembrie în Extremul Orient, notează AFP.

‘Rusia nu reprezintă o ameninţare militară directă pentru Norvegia’, susţine ministrul apărării norvegian, Frank Bakke-Jensen. ‘Dar într-o situaţie de securitate atât de complicată ca astăzi (…) un incident altundeva ar putea foarte bine să sporească tensiunea în Nord şi dorim să pregătim Alianţa să evite orice incident nefericit’, a explicat el pentru France Presse.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a amplificat tensiunile, ameninţând luni să revină la o cursă a înarmărilor, la două zile după ce a anunţat intenţia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (Intermediate Nuclear Forces Treaty, INF), încheiat în 1987 cu Rusia.

Chiar dacă manevrele vor fi organizate la o distanţă apreciabilă de frontiera ruso-norvegiană, care se întinde pe o lungime de 198 km în Arctica, Moscova şi-a manifestat indignarea.

În afară de Trident Juncture 18, SUA şi Marea Britanie şi-au intensificat desfăşurările în ţara scandinavă pentru a-şi aclimatiza trupele la vremea rece. Pe termen lung, un contingent de 700 de puşcaşi marini americani se va afla permanent, prin rotaţie, pe teritoriul Norvegiei.

‘Principalele ţări NATO îşi cresc prezenţa militară în regiune, în apropiere de frontiera Rusiei’, a denunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, denunţând ‘clinchete de arme’.

‘Astfel de acţiuni iresponsabile vor duce în mod inevitabil la destabilizarea situaţiei politice şi militare în Nord, la o creştere a tensiunilor’, a afirmat ea, promiţând ‘măsuri necesare de răspuns’.

Sub preşedinţia lui Vladimir Putin, armata rusă şi-a consolidat în mod semnificativ capacităţile în Arctica. Baze militare aeriene au fost renovate sau construite şi au fost instalate noi radare şi sisteme de rachete antiaeriene.

Flota rusă a Nordului urmează să primească cinci nave noi de război, cinci vase de sprijin şi 15 avioane şi elicoptere până la sfârşitul acestui an, potrivit ministrului apărării rus Serghei Şoigu.

‘De partea rusă, dispozitivul militar a revenit aproape la ceea ce a fost în timpul Războiului Rece’, apreciază François Heibsbourg, de la Fundaţia pentru studii strategice (FRS). ‘Pe undeva, NATO este pe cale să se întoarcă, de asemenea, la aceleaşi capacităţi’ din acea perioadă, adaugă el.

‘Avem o activare mai degrabă mecanică’, o ‘revenire la o formă de coregrafie’, totuşi Trident Juncture 18 nu are ‘nimic destabilizator’, mai spune acelaşi expert.

Reunind cele 29 de ţări membre ale NATO, cărora li se vor alătura Suedia şi Finlanda, exerciţiul impune prin amploarea mijloacelor utilizate. Cei 50.000 de soldaţi vor fi sprijiniţi de 10.000 de vehicule, 250 de avioane şi 60 de nave, inclusiv un portavion SUA.

‘Exerciţiile terestre vor fi efectuate la 1.000 km de graniţa cu Rusia şi operaţiunile aeriene la 500 km. Rusia nu are niciun motiv să se îngrijoreze’, a declarat generalul norvegian Rune Jakobsen.

Doi observatori ruşi şi doi belaruşi au fost invitaţi să asiste.

Pentru a ajunge în Norvegia, contingentul britanic a întreprins o călătorie de cinci zile. ‘Aceasta demonstrează aliaţilor noştri din NATO că armata britanică este gata să traverseze Europa dacă este necesar’, a declarat purtătorul său de cuvânt, maiorul Stuart Lavery.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă