23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUn raport republican susține că virusul Covid-19 s-a scurs din laboratorul din...

Un raport republican susține că virusul Covid-19 s-a scurs din laboratorul din China

Raportul, citat de Reuters, a prezentat, de asemenea, „dovezi ample” conform cărora oamenii de știință ai Institutului de Virologie din Wuhan (WIV) – ajutați de experți americani și fonduri guvernamentale chineze și americane – lucrau la modificarea coronavirusurilor pentru a infecta oamenii și o astfel de manipulare ar putea fi ascunsă.

Reprezentantul Mike McCaul, republican de top din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a publicat raportul personalului republican al grupului. Acesta a cerut o investigație bipartidă asupra originilor pandemiei de coronavirus COVID-19, care a ucis până în prezent peste 4,4 milioane de oameni din întreaga lume.

China neagă acuzațiile potrivit cărora ar fi implicată în modificarea genetică a unui coronavirus scurs din laboratorul din Wuhan – unde au fost detectate primele cazuri COVID-19 în 2019 – o teorie de vârf, dar nedovedită în rândul unor experți. De asemenea, Beijingul neagă acuzațiile de acoperire a acestor informații.
 
Alți experți suspectează că pandemia a fost cauzată de un virus animal transmis probabil oamenilor într-o piață de fructe de mare din apropierea WIV.
„Credem acum că este timpul să respingem complet piața umedă din China ca sursă a provenienței virusului”, se arată în raport.
Totodată, acesta informează: „De asemenea, credem că preponderența dovezilor demonstrează că virusul «a scăpat» din laboratorul WIV și că a făcut-o cu ceva timp înainte de 12 septembrie 2019.”
Raportul a citat ceea ce a numit informații noi și sub raportate despre protocoalele de siguranță ale laboratorului, inclusiv o cerere din iulie 2019 pentru o revizie de 1,5 milioane de dolari a unui sistem de tratare a deșeurilor periculoase pentru instalație, care avea mai puțin de doi ani.
În aprilie, agenția de informații din SUA a declarat că este de acord cu consensul științific că virusul nu a fost creat de om sau modificat genetic.
În mai, președintele american Joe Biden a ordonat agențiilor de informații americane să-și accelereze cercetările în vânătoarea pentru descoperirea originilor virusului și să raporteze în 90 de zile.
O sursă familiarizată cu evaluările actuale de informații a declarat, potrivit Reuters, că din câte se pare comunitatea de informații din SUA nu a ajuns la nicio concluzie dacă virusul provine de la animale sau de la WIV.
Totuși, informațiile din raport susțin cea mai controversată teorie care circulă fără a fi infirmată, dar nici confirmată în totalitate încă de la apariția virusului.  Cu toate acestea, comunitatea științifică a rămas divizată în acest sens. La începutul lunii iunie, descoperirile DRASTIC, un grup diferit de „amatori”, s-au alăturat dezbaterii după ce au pus cap la cap informații disponibile în domeniul public pentru a sprijini teoria scurgerilor din laborator. DRASTIC a descoperit că WIV lucra activ cu virusurile descoperite într-o peșteră de lilieci din China, „folosind protocoale de siguranță inadecvate, în moduri care ar fi putut declanșa pandemia și că laboratorul și autoritățile chineze au depus eforturi mari pentru a ascunde aceste activități ”. Se pare că primele cazuri de Covid-19 apăruseră „săptămâni înainte de focarul declanșat în piața umedă Huanan, care se credea cândva că este punctul zero”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă