Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Un ''portret filmat'' cu un iPhone, printre creaţiile nominalizate la Turner Prize

Un artist care a realizat ''portretul filmat'' al protagonistei unei transmisiuni video în direct la scurt timp după moartea iubitului acesteia, împuşcat de poliţie, se află printre finaliştii de anul acesta ai Turner Prize, informează Press Association.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.04.2018 - 13:27

Turner Prize este unul dintre cele mai prestigioase premii artistice atribuite în Marea Britanie.

Cei patru finalişti de pe lista scurtă sunt Luke Willis Thompson, Charlotte Prodger, Forensic Architecture şi Naeem Mohaiemen.

Luke Willis Thompson, în vârstă de 30 de ani, este autorul unui film mut alb-negru pe 35 mm despre Diamond Reynolds, cea care, în 2016, a transmis în direct pe Facebook momentul imediat următor după împuşcarea mortală a partenerului său, Philando Castile, de către un poliţist, la un semafor, în Statele Unite.

Lucrarea lui Willis Thompson a fost apreciată ca ''un studiu al durerii care impresionează profund'' şi care ''pune în discuţie reprezentări ale rasei şi violenţei forţelor de ordine''.

Pe lista scurtă se mai află Charlotte Prodger, o artistă din Glasgow, ale cărei lucrări includ filmul ''Bridgit'', înregistrat în întregime cu un iPhone, ''pe care îl abordează ca o proteză sau extensie a sistemului nervos... Corpul şi dispozitivul devin unul extensia celuilalt''.

Forensic Architecture, un grup de artişti cunoscuţi pentru ''investigaţii ale încălcărilor de drepturi de către state şi corporaţii în lumea întreagă'', se află de asemenea printre finalişti. Cu sediul în Londra, grupul include arhitecţi, cineaşti, dezvoltatori din industria IT, jurnalişti de investigaţie, avocaţi şi oameni de ştiinţă.

Lista este închisă de Naeem Mohaiemen, în vârstă de 49 de ani, care realizează filme, instalaţii şi eseuri.

O expoziţie cu lucrările artiştilor nominalizaţi va fi găzduită de muzeul Tate Britain, începând cu 25 septembrie, iar câştigătorul premiului - care are ca efect propulsarea imediată a operelor de artă în atenţia publicului, aşa cum s-a întâmplat cu sculptura gigantică a unor fese sau cu o lucrare care reprezenta un pat nearanjat - va fi anunţat în decembrie.

Anul trecut, Lubaina Himid a devenit cea mai bătrână artistă care a primit distincţia Turner, la vârsta de 63 de ani, după ce premiile au fost deschise şi creatorilor mai în vârstă.

''Juriul de anul acesta a ales un grup de artişti remarcabili, care abordează cu toţii cele mai presante teme politice sau umanitare din ziua de astăzi'', a spus directorul Tate Britain, Alex Farquharson. 

Comentarii

loading...