4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalUn nou val de explozii a lovit Somalia

Un nou val de explozii a lovit Somalia

Patru persoane au fost ucise şi 11 rănite, potrivit unui bilanţ oferit Reuters de un ofiţer de poliţie şi de serviciile de ambulanţă.

Martori spun că o explozie puternică a fost urmată de una mai slabă în apropierea Ministerelor Lucrărilor Publice şi Muncii. Apoi au continuat să se audă focuri de armă.

Operaţiunea a fost revendicată de gruparea islamistă shebab, afiliată al-Qaida, potrivit AFP.

Insurgenţii shebab obişnuiesc să comită astfel de operaţiuni în capitala Somaliei. La începutul lunii martie, cel puţin 20 de persoane au fost ucise într-un atac shebab în Mogadiscio, care a dus la un asediu de aproximativ 22 de ore.

Islamiştii au revendicat şi un atac cu maşină-capcană soldat cu patru morţi şi nouă răniţi pe 7 martie, lângă un restaurant din capitala Somaliei, în apropierea palatului prezidenţial.

Cel mai grav atac al grupării teroriste somaleze a avut loc în Mogadiscio în octombrie 2017 cu camioane-capcană care au provocat peste 500 de morţi, aminteşte EFE.

Alungaţi din Mogadiscio în 2011, luptătorii jihadişti shebab au pierdut apoi principalele lor bastioane, dar controlează încă vaste zone rurale de unde conduc operaţiuni de gherilă şi atentate sinucigaşe, inclusiv în capitala Somaliei, asupra unor obiective guvernamentale, civile sau de securitate. Ei luptă contra a ceea ce consideră drept o influenţă eretică şi străină şi doresc să stabilească un stat islamic bazat pe o interpretare strictă a legii sharia.

Somalia este într-o stare de război şi haos din 1991, când a fost înlăturat dictatorul Mohamed Siad Barre, lăsând ţara fără un guvern eficient şi în mâinile miliţiilor islamiste şi luptătorilor, scrie EFE.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă