11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUn nou suspect a fost reţinut în legătură cu atacul armat de...

Un nou suspect a fost reţinut în legătură cu atacul armat de la Utrecht

Implicarea noului suspect nu este clară încă, potrivit Ministerului Public olandez.

Principalul suspect, Gokmen Tanis, în vârstă de 37 de ani, este reţinut în continuare.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost arestat marţi după-amiaza de ofiţeri puternic înarmaţi, la Utrecht, a precizat poliţia într-un comunicat, relatează The Associated Press.

Premierul olandez Mark Rutte a depus un buchet de flori la un memorial improvizat, la Utrecht, în memoria victimelor atacului armat într-un tramvai, luni dimineaţa, soldat cu trei morţi şi trei răniţi grav.

Rutte şi ministrul Justiţiei Ferd Grapperhaus au vizitat împreună memorialul şi au depus flori la baza unui copac, în apropierea intersecţiei aglomerate în care un bărbat a deschis focul, luni, într-un tramvai, omorând trei persoane şi rănind grav alte trei.

Un mic desen cu Miffy, un iepure alb din cărţi pentru copii, care ţine în braţe o inimă roşie a fost agăţat în copac. Ilustratorul Dick Bruna, cel care a creat popularele cărţi pentru copii ”Miffy” este originar din Utrecht.

Rutte nu a făcut declaraţii de presă, dar a discutat scurt cu ofişeri de poliţie la faţa locului, după care a plecat cu o maşină.

Geert Wilders a cerut ca ministrul Justiţiei Ferd Grapperhaus să demisioneze, după ce s-a dezvăluit că principalul suspect în atacul armat în tramvau, la Utrecht, a fost eliberat recent din închisoare după ce s-a angajat să coopereze cu autorităţile.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV, extremp dreapta), cunoscut prin poziţia sa împotriva islamului, a declarat în urma unei sesiuni de comemorare a celor trei persoane ucise luni că Grapperhaus este responsabil de faptul că suspectul circulă liber.

”Tu eşti responsabil politic de asta”, a declarat Wilders în parlamentul olandez, la Haga. ”Trebuie să demisionezi, să pleci de acolo”.

Suspectul, Gokmen Tanis, a fost inculpat de viol în 2017 şi a fost încarcerat în dosar din august în septembrie 2017, iar apoi de la 4 ianuarie, pentru că a refuzat să colaboreze cu autorităţile care investighează cazul. El a fost eliberat la 1 martie, după ce s-a angajat să coopereze.

Tanis, născut în Turcia, a fost de asemenea condamnat după ce a fost găsit vinovat de furt din magazin şi spargere, în 2018. El a fost condamnat la patru luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de spargere şi la o săptămână de închisoare în cazul furtului, însă nu şi-a ispăşit pedepsele încă, întrucât poate face apel.

Parlamentul olandez a respectat marţi un moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor de la Utrecht şi de la Christchurch, în Noua Zeelandă.

”Din cauza a ceea s-a întâmplat la Utrecht, simţim o legătură şi mai puternică cu oamenii din Christchurch”, a declarat premierul olandez în această sesiune ceremonială.

”Nu a fost un vis urât, cu realitatea dură în care ne-am trezit”, a declarat el despre atacul armat de la Utrecht. ”Acest lucru ne-a lovit încrederea şi sentimentul siguranţei”.

Procurorii olandezi au anunţat marţi că acordă prioritate ipoztezei unui atac terorist.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă