11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCHINA. Un nou scandal pune sub semnul întrebării industria vaccinurilor

CHINA. Un nou scandal pune sub semnul întrebării industria vaccinurilor

Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor din China, în iulie, a acuzat compania Changsheng Bio-tech de vânzarea a 252.600 de doze de vaccinuri DPT (trei în unu, contra difteriei, tusei convulsive și a tetanosului) ineficiente.

Investigațiile ulterioare au arătat că societatea a produs un lot suplimentar sub standard de vaccinuri DPT, crescând totalul la 499.800 de doze, după cum se arată într-un raport.

Echipa de investigare a descoperit că primul lot DTP de 252.600 de doze a fost vândut în provincia de coastă Shandong. Mai puțin de o zecime din al doilea lot de 247.200 de doze a fost vândut în provincia sud-estică Anhui, restul vândut tot în Shandong.

Aproximativ 76% din copiii din primul lot au fost afectați de boli, determinând autoritățile să elaboreze planuri și pentru tratarea celor inoculați cu al doilea lot de vaccinuri DPT.

China a început prin a verifica markerii vaccinului antirabic produs de compania incriminată, în urma unor rapoarte, apoi a extins investigația și asupra vaccinurilor pentru copii. Începând cu 23 iulie, 18 persoane, inclusiv directorul general, colegii săi executivi ai companiei Changsheng și alții asociați ai companiei au fost arestați, iar acțiunile lor în companie înghețate.

 

Regina Vaccinurilor, o fată de la țară devenită miliardară

Președinta companiei Changsheng Bio-Tech, Gao Junfang, este în spatele gratiilor. Dar cum a fost posibil ca o fată din China rurală să devină o femeie de afaceri extrem de bogată și autoare a unor scheme de fraudare a standardelor impuse pentru producerea vaccinurilor?

Totul a început în Changchun, un oraș din nord-estul Chinei, care a fost odată capitala statului-marionetă japonez Mankukuo. Acolo se află un vast complex farmaceutic, „Institutul de produse biologice Changchun”, care este acum, în urma scandalului, pustiu.

De-a lungul străzii, într-un bloc rezidențial pentru institut, foști angajați își amintesc de venirea domnișoarei  Gao Junfang, care avea să devină Regina Vaccinurilor, cu o avere estimată de Forbes în 2016 la un milliard de dolari. Aceștia îl indică pe fostul șef al institutului de cercetare, Zhang Jiaming, responsabil cu ascensiunea tinerei femei.

La început s-a zvonit că era fiica liderului comunist din provincia Jilin, unde se afla institutul, dar ea s-a născut într-o familie obișnuită într-o zonă rurală a provinciei în 1954. După ce a absolvit un colegiu tehnic local, s-a angajat la institutul de stat pe post de contabil în anii 1970.

Având cunoștințe financiare impresionante și o personalitate jovială, Gao a devenit curând favorita directorului Zhang, care a promovat-o sărind peste etapele experienței.

„Industria Changchun” – predecesorul companiei Changsheng Bio-tech – a fost înființată în 1992 ca unitate comercială a institutului. Zhang l-a numit pe șeful departamentului financiar ca manager general al companiei, iar ca adjunct pe Gao.

Doi ani mai târziu, ea a devenit manager general și de atunci a început să-și construiască imperiul financiar, transformând compania în societate pe acțiuni, în care șefii aveau câte 6.000 de acțiuni, iar simplii angajați câte 4.000. Ulterior, Gao a întocmit o schemă pentru recuperarea acestora.

Un fost șef de producție la Changsheng Bio-tech a declarat că între 1995 și 1996 sute de muncitori – de la cele mai mici ranguri până la manageri de nivel mediu – au fost fie convinși, fie forțați să-și vândă din nou acțiunile.

„Se oferea 1 yen pe acțiune, ceea ce a fost destul de atractiv pentru unii dintre lucrătorii obișnuiți, deoarece acțiunile lor valorau 585 dolari”, a declarat acesta.

Alții au refuzat să vândă, așteptând o creștere de trei sau patru ori a prețului acțiunilor odată ce societatea era listată public. Însă Gao a exercitat presiuni asupra lor și Zhang a susținut-o, până când oamenii au cedat.

La începutul anilor 2000, China a lansat un program masiv de reforme pentru întreprinderile sale de stat, ceea ce a dus la privatizarea multor firme ineficiente, unele intrând însă sub patronatul unor oficiali corupți aproape pe nimic.

La Changsheng Bio-Tech, procesul de privatizare a avut loc în 2003, la un an după schimbarea denumirii.

În timpul vânzării acțiunilor, Gao a reușit să obțină o participație de 35% pentru aproximativ 40 de milioane de yeni. Înainte de scandalul vaccinului, izbucnit luna trecută, compania, listată în Shenzhen, a avut o valoare de piață de aproximativ 24 de miliarde de yeni.

Deși Comisia de Supraveghere și Administrație înființată de stat a emis reguli stricte pentru a interzice factorilor de conducere să achiziționeze întreprinderile de stat pentru care au lucrat, Guvernul din Changchun a dat lumină verde societății Changsheng să vândă angajaților.

Prețul acțiunilor achiziționate de Gao a fost mai scăzut decât ofertele unor părți terțe, însă autoritatea a decis să i se vândă ei acțiunile deținute de stat.

De unde a avut Gao capitalul inițial, rămâne un mister. Zhang Jiaming a rămas șef al Institutului de produse biologice Changchun până la pensionarea sa în 2000. Opt ani mai târziu a fost numit director în conducerea companiei Changsheng Bio-Tech, poziție pe care a deținut-o până în 2014, la egalitate cu  Gao, până în 2011, când a fost introdus în comitetul director fiul ei, Zhang Minghao, în timp ce soțul, Zhang Youkui, a rămas acționar majoritar.

Până în momentul scandalului DPT, Changsheng Bio-Tech a fost cel de-al doilea mare producator de vaccinuri din țară.

China, care a avut scandaluri repetate legate de vaccinuri de-a lungul anilor, nu a raportat oficial nicio victimă a vaccinurilor defecte. În 2013, după decesul a 17 copii care au fost injectați cu un vaccin împotriva hepatitei B, producătorului Shenzhen Kangtai Biological Products i s-a ordonat să oprească producția. L-a nivel oficial, s-a tras apoi la concluzia că niciunul dintre decese nu a fost legat de vaccin.

Încrederea publică în vaccinuri a scăzut din nou în martie 2016, după ce s-a dezvăluit că vaccinuri în valoare de 570 milioane de yeni (83,4 milioane de dolari), au fost depozitate în mod necorespunzător și vândute în 24 de provincii începând cu 2011.

Nu a existat nicio victimă nici în acest caz, iar o anchetă ulterioară a constatat că, din punct de vedere al eficacității, aceste vaccinuri au fost peste standard.

Consiliul de Stat a solicitat ca toate vaccinurile pe care cetățenii trebuie să le plătească trebuie să facă obiectul acelorași reglementări ca și vaccinurile gratuite oferite de stat și trebuie să fie cumpărate direct de la o platformă aprobată la nivel de provincie. Acest lucru ar conduce la o mai mică corupție la nivel de bază și la o scădere a prețurilor la vaccinuri.

Autoritatea a declarat că 357 de angajați guvernamentali implicați în acest scandal au fost pedepsiți, dar numele și pozițiile pe care le-au ținut nu au fost niciodată făcute publice.

Luna trecută, în cel mai mediatizat scandal, s-a constatat că peste 500.000 de copii din provinciile Chongqing, Hebei si Shandong au fost imunizați cu vaccinuri antidifterice, tuse convulsivă și tetanos sub standarde, la opt luni după ce autoritățile de reglementare au anunțat compromiterea unor loturi de vaccinuri produse de Institutul Wuhan (400.000 doze) și Changchun Changsheng Biologicals, acesta din urmă fiind închis după ce autoritățile de reglementare au constatat că au falsificat datele de producție și au încălcat protocolul de fabricare.

 

Scandalurile au dus la reglementări în industria vaccinurilor

Deși vaccinurile sunt considerate in general sigure și eficace, iar efectele secundare grave sunt destul de rare, au existat unele scandaluri majore în întreaga lume care au condus la o mai mare reglementare a vaccinurilor. Japonia, SUA și Australia au făcut îmbunătățiri majore atunci când vaccinurile defecte au cauzat dizabilități și decese.

 

AUSTRALIA. 12 decese în 1928

În 1928, 21 de copii din Australia au fost imunizați contra difteriei, ulterior constatându-se că loturile au fost contaminate cu Staphylococcus aureus. Doisprezece copii au decedat în 48 de ore.

Cunoscut ca Dezastrul de la Bundaberg, o investigație a descoperit că loturile au fost contaminate din cauza depozitării incorecte, într-o sticlă întunecată ce conținea mai multe doze. Nu a existat nicio etichetare care să interzică reutilizarea și astfel a fost refolosită în decurs de zece zile în timpul temperaturilor ridicate.

Tragedia a adus schimbări în protocoalele de imunizare din Australia și din întreaga lume, care au avut un impact asupra îmbutelierii, limitării, etichetării și ambalării vaccinurilor și a modului în care au fost administrate. Vaccinurile moderne sunt depozitate în fiole sterile de doză unică.

 

STATELE UNITE. „Incidentul Cutter” s-a soldat cu zece decese

În 1955, peste 200.000 de copii din Statele Unite au primit un vaccin pentru poliomielită, în care procesul de inactivare a virusului viu a fost defect. Vaccinul, produs de firma de familie Cutter Laboratories din California, a provocat 40.000 de cazuri de poliomielită. Zece copii au decedat și 200 au rămas cu diferite grade de paralizie.

„Incidentul Cutter” a condus la formarea Diviziei de Standarde Biologice pentru a supraveghea siguranța și reglementarea vaccinurilor în țară. Ulterior a devenit parte a Administrației pentru Alimentație și Medicamente și este acum numit Centrul pentru Evaluarea și Cercetarea Biologică.

Scandalul a deschis litigii peste litigii, iar multe companii farmaceutice, de teama proceselor în care ar fi putut fi angrenate, au optat să nu producă vaccinuri, ceea ce a dus la un deficit îngrijorător. Din acest motiv a fost înființat Programul național de compensare a vătămărilor provocate de vaccinuri, prin care cetățenii pot solicita despăgubiri fără să meargă prin instanțe. Scopul a fost acela de a recoopta firmele farmaceutice în producerea de vaccinuri.

 

JAPONIA a plătit 32 miliarde dolari despăgubări

Înainte de apariția seringilor de unică folosință, în Japonia era o practică obișnuită să fie folosite aceleași ace în timpul programelor de imunizare în grup pentru copii și nici nu existau standarde de sterilizare. Până în 1989, când cinci pacienți au intentat un proces de despăgubiri la Tribunalul Districtual din Sapporo, pe motiv că au fost infectați cu boli cu transmitere prin sânge, ca  hepatita B, atunci când au fost vaccinați. Strângerea de reclamații din toată Japonia s-a încheiat abia în 2015. Guvernul a ajuns la o decontare de 3,2 trilioane de yeni (32 de miliarde de dolari) pentru cei afectați de practicile nesterile.

Toate aceste scandaluri legate de vaccinuri au dus la un curent de opinie la care au aderat mulți cercetători. Dacă unii nu sunt de acord cu modalitățile de obținere a unui vaccin, alții pun la îndoială însăși necesitatea de a fi vaccinați, mai ales copiii. Cateva state, mai ales cele in care se produc vaccinuri,  au optat pentru vaccinare obligatorie, altele pentru mai multe reglementări în domeniul industriei de vaccinuri și mai multă transparență în privința metodologiei de obținere, cu informarea cetățenilor despre nivelul de risc.

Cât privește scandalurile din China, niciunul nu a vizat producători străini de vaccinuri. Acesta este motivul pentru care marile firmele farmaceutice,mai ales din Europa si SUA, cer guvernului chinez o mai mare deschidere a pieței interne pentru produsele lor. Un proces ce trenează de peste zece ani, dar care nu este pus în aplicare intrucat China vrea sa pastreze un control total intern asupra acestor proceduri medicale, inclusiv din ratiuni de strategie economica.  

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă