10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn judecător blochează restricţiile lui Trump în privinţa azilului

Un judecător blochează restricţiile lui Trump în privinţa azilului

Judecătorul districtual Jon Tigar din San Francisco a emis luni un ordin temporar de restricţie împotriva deciziei preşedintelui Trump în materie de azil.

Măsura intră în vigoare imediat şi se aplică la nivel naţional până cel puţin la 19 decembrie, când judecătorul a programat o audiere pentru a examina o prelungire a ei.

Trump a invocat sistemul de imigraţie supraaglomerat pentru decizia sa recentă ca autorităţile să proceseze doar cererile de azil ale migranţilor care se prezintă în persoană la un punct de intrare oficial.

Asociaţii pentru drepturi civile au contestat în instanţă ordinul din 9 noiembrie, pentru că ar încălca legislaţia administrativă şi de imigraţie.

În decizia sa, judecătorul Tigar a explicat că legislativul federal a stipulat clar că imigranţii pot depune cerere de azil indiferent cum au intrat în ţară.

‘Oricare ar fi întinderea autorităţii preşedintelui, el nu poate rescrie legile imigraţiei pentru a impune o condiţie pe care Congresul a interzis-o în mod expres’, a scris Tigar, numit în funcţie de preşedintele democrat Barack Obama.

Şi alte decizii anterioare ale lui Trump în materie de imigraţie, printre care măsuri împotriva oraşelor-sactuar, au fost blocate de instanţe.

Ordinul referitor la azil a fost dat în timp ce mii de persoane din America Centrală, printre care mulţi copii, au pornit în caravane spre graniţa cu SUA pentru a scăpa de violenţele şi de sărăcia de acasă. Unii au ajuns deja la Tijuana, oraş mexican la graniţa cu statul american California.

Trump a trimis peste 5.000 de militari pentru a întări frontiera de 3.100 km cu Mexic, dar numeroase voci au denunţat operaţiunea, considerând-o de uz electoral înaintea alegerilor pentru Congres din 6 noiembrie.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă