Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: arhivă

Un înalt diplomat american neagă implicarea Ucrainei în alegerile din SUA

Unul dintre cei mai importanţi diplomaţi ai Administraţiei lui Donald Trump a respins în mod ferm teza conform căreia Ucraina şi nu Rusia s-ar fi amestecat în alegerile americane din 2016, teză susţinută cu toate acestea de preşedintele SUA, informează AFP, preluată de Agerpres.

Share

Redacția Online 0 comentarii

Actualizat: 03.12.2019 - 19:33

Solicitat să spună, în timpul unei audieri parlamentare, dacă există dovezi privind o ingerinţă ucraineană, numărul trei al Departamentului de Stat, David Hale, a răspuns "Nu".

În schimb, el a confirmat că, în ceea ce priveşte Rusia, aceasta s-a amestecat în scrutin în favoarea lui Donald Trump. "Da, serviciile de informaţii au conchis că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în 2016 o campanie pentru influenţarea alegerilor noastre prezidenţiale", a declarat el fără ocolişuri.

Acest subiect se află în centrul procedurii de destituire ce marchează sfârşitul primului mandat al miliardarului republican la Casa Albă.

Opoziţia democrată îl acuză pe cel de-al 45-lea preşedinte al SUA că a abuzat de puterea sa pentru a-i cere Ucrainei să declanşeze anchete împotriva adversarilor săi politici americani. Potrivit mai multor diplomaţi şi responsabili care au depus mărturie în Congres, declanşarea acestor anchete constituia condiţia pentru o întrevedere cu omologul său ucrainean şi pentru deblocarea unui ajutor militar crucial aşteptat de Kiev.

Tabăra republicană invocă, pentru a justifica cererea preşedintelui, o teză avansată de cercurile pro-Trump şi preluată de Donald Trump însuşi, conform căreia Ucraina şi nu Rusia s-ar fi amestecat în scrutinul din 2016, în favoarea democraţilor. Această teză nu a fost public susţinută de niciun fapt dovedit, în timp ce ingerinţa rusă face obiectul unui consens din partea serviciilor de informaţii americane.

În timpul audierilor din Congres în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a lui Donald Trump, una dintre fostele sale consiliere pentru securitate naţională, Fiona Hill, a denunţat teza privind ingerinţa ucraineană şi pe cei care o promovează. "Este o ficţiune care a fost creată şi propagată de serviciile de securitate ruse" şi care serveşte "în mod clar intereselor ruse", a declarat ea.

David Hale, diplomat de carieră care ocupă postul de subsecretar de stat pentru afaceri politice, şi-a exprimat marţi susţinerea pentru poziţia Fionei Hill. Solicitat să spună dacă este în dezacord cu ea, Hale a răspuns "Nu".

În schimb, şeful lui, secretarul american de stat, Mike Pompeo, nu a respins teza ingerinţei ucrainene, estimând că SUA au "datoria" să o investigheze.

Comentarii

loading...