7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn general venezuelean îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte

Un general venezuelean îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte

Într-o înregistrare video transmisă pe Twitter, Yanez i-a îndemnat pe ceilalţi membri ai armatei să dezerteze şi a chemat populaţia să se alăture protestelor de sâmbătă împotriva lui Maduro.

După acest anunţ, comandantul forţelor aeriene venezuelene, Pedro Alberto Juliac Lartiguez, l-a acuzat pe Yanez de trădare şi corupţie, susţinând că acesta din urmă nu are soldaţi în subordinea sa, fiind însărcinat doar cu planificarea strategică.

Francisco Yanez este primul ofiţer de rang înalt care-l recunoaşte ca preşedinte pe Juan Guaido, liderul Adunării Naţionale venezuelene ce s-a autoproclamat preşedinte interimar pe 23 ianuarie şi a fost recunoscut imediat în această funcţie de preşedintele SUA, Donald Trump, precum şi de mai multe state latino-americane.

Cât despre poziţia Uniunii Europene, aceasta nu a ajuns la un consens asupra unei poziţii comune privind recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, mai ales din cauza opoziţiei Italiei şi a Greciei, potrivit agenţiei EFE. Totuşi, într-o în rezoluţie votată joi la Bruxelles, Parlamentul European l-a recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept “preşedinte interimar legitim” al Venezuelei şi le-a cerut tuturor ţărilor Uniunii Europene să facă acelaşi lucru pentru ca blocul comunitar să adopte o”poziţie fermă şi unită”.

În schimb, Maduro este susţinut deschis de Rusia, care consideră că recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar legitim al Venezuelei reprezintă o încălcare a dreptului internaţional. ”Nici preşedintele SUA, nici Departamentul de Stat, nici Parlamentul European nu pot impune venezuelenilor un alt lider, inclusiv prin recunoaşterea autoproclamatului Guaido”, a declarat Leonid Sluţki, şeful comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat, care a comparat ceea ce se întâmplă în prezent în Venezuela cu cele petrecute în Iugoslavia, Irak, Libia, Siria sau Ucraina.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă