Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un fost premier merge în instanță pentru brexit

Fostul prim-ministru britanic John Major a indicat că ar putea recurge la justiţie pentru a bloca o eventuală tentativă a viitorului premier de a suspenda parlamentul cu scopul de a retrage Marea Britanie din UE fără un acord prealabil.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 10.07.2019 - 12:05

John Major a explicat că doreşte să împiedice astfel atragerea reginei Elisabeta a II-lea într-o criză constituţională.

Fostul premier conservator a făcut aceste comentarii pe BBC în condiţiile în care principalul candidat la postul de premier, Boris Johnson, refuză să excludă o eventuală suspendare a legislativului pentru a se asigura că Marea Britanie va ieşi într-adevăr din UE la 31 octombrie a.c. - cu sau fără niciun acord.

Or, "pentru a suspenda parlamentul, premierul trebuie să meargă la Majestatea sa Regina şi să-i ceară permisiunea, iar dacă prim-ministrul cere această permisiune, este aproape de neconceput să nu-i fie acordată", a estimat John Major.

Astfel, regina "ar ajunge în centrul unei controverse constituţionale în care n-ar trebui să o pună niciun om politic", a notat fostul premier.

"Dacă se va întâmpla acest lucru, oamenii vor sta la coadă să ceară o evaluare judiciară. Eu sigur aş fi pregătit să merg să solicit o astfel de evaluare", a menţionat Major.

În Marea Britanie, oricine poate solicita o evaluare judiciară pentru a contesta legalitatea deciziilor luate de guvern, notează BBC.

Confruntată cu o triplă respingere de către deputaţi a acordului de Brexit la care a ajuns cu Bruxellesul anul trecut, premierul britanic Theresa May a fost nevoită să-şi anunţe demisia, în iunie. Doi candidaţi au rămas în competiţie pentru a o înlocui în fruntea Partidului Conservator şi a guvernului: fostul ministru de externe Boris Johnson şi actualul titular al acestui post Jeremy Hunt. Ei vor fi departajaţi prin votul celor 160.000 de membri ai Partidului Conservator, al cărui rezultat va fi cunoscut pe 23 iulie.

Johnson, care apare favorit, promovează o poziţie dură faţă de Bruxelles şi nu exclude o ieşire fără acord.

Comentarii