8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn europarlamentar din Ungaria este inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un europarlamentar din Ungaria este inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Acuzaţiile împotriva lui Bela Kovacs, care includ utilizarea unor documente private false, rezultă dintr-o anchetă care a început în aprilie 2014, când autorităţile maghiare au raportat pentru prima dată presupuse activităţi de spionaj şi au depus o cerere pentru ridicarea imunităţii sale.

“Acest demers a fost urmat de anunţarea unei suspiciuni rezonabilă potrivit căreia parlamentarul a fost implicat în activităţi de spionaj în favoarea unui stat străin, pentru serviciul său secret”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Statul străin în cauză este Rusia, iar Bela Kovacs este acuzat de infracţiuni la adresa statului şi a bugetului de stat, precum şi de trădarea încrederii publice. Totodată, politicianul ar fi provocat daune financiare Uniunii Europene în valoare de 21.076 de euro, au mai precizat procurorii de la Budapesta.

Potrivit referatului anchetatorilor, Bela Kovacs s-a întâlnit în mod regulat cu diplomaţi ruşi şi a vizitat Moscova în fiecare lună. Europarlamentarul ungar din partea Jobbik nu a fost deocamdată reţinut.

În replică, Bela Kovacs susţine că dosarul împotriva lui se bazează pe o “fantezie” şi a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare procesul, în care mizează că va fi exonerat.

“Sunt foarte fericit că am ajuns în cele din urmă la acest punct, voi putea să-mi curăţ numele în instanţă şi să pun capăt acestei poveşti”, a spus Kovacs.

Politicianul ungar a recunoscut că a locuit la Moscova în anii ’80 şi ’90, revenind la Budapesta în 2003. Doi ani mai târziu, s-a înscris în formaţiunea Jobbik.

Bela Kovacs consideră că dosarul procurorilor este un instrument politic în mâinile partidului de guvernământ Fidesz, folosit pentru a muta atenţia privind stigmatul asocierii cu Rusia departe de Fidesz.

“Poveştile care mă descriu ca un spion sunt ciudate. Toate acele dosare roşii şi verzi … fantezia este nemărginită. Sunt aproape sigur că această anchetă are o relevanţă politică. Nu este o coincidenţă faptul că a fost adusă în atenţie înainte de alegeri. Probabil că audierile din instanţă vor fi programate în campania electorală şi vor fi folosite în mod clar pentru a-mi ataca partidul”, a mai spus Kovacs.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă