13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUn efect al Brexit. Scade numărul românilor care pleacă în Marea Britanie

Un efect al Brexit. Scade numărul românilor care pleacă în Marea Britanie

În anul 2017, numărul de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie a fost cu aproximativ 40.000 mare decât în 2016, tendinţa generală fiind totuşi de scădere comparativ cu anul 2014, relvă datele Oficiului Naţional de Statistică britanic.

Tendinţa generală de scădere înregistrată în cazul imigranţilor români şi bulgari se aplică însă şi altor state-membre ale Uniunii Europene. De exemplu, numărul imigranţilor din Germania, Spania, Italia şi Franţa a scăzut de la 84.000, cât se înregistrase în iunie 2016, la 46.000 în 2017.

Şi numărul imigranţilor polonezi, cehi, slovaci, sloveni, estonieni, lituanieni, unguri şi letoni a scăzut de la 42.000, cât se înregistrase înainte de votul pentru Brexit, la 6.000, cât s-a înregistrat după vot.

Cu toate acestea, numărul intrărilor în Regatul Unit al cetăţenilor europeni este mai mare decât cel al ieşirilor, chiar dacă tendinţa este de scădere pe fondul rezultatul referendumului pentru Brexit. În total, numărul imigranţilor din statele-membre ale UE a fost, în 2017, de aproximativ 240.000 de persoane. Şi conform analiştilor de la BBC, numărul cetăţenilor UE care locuiesc deja în Marea Britanie a ajuns la 3,5 milioane de persoane.

Numărul imigranţilor din statele-membre ale Uniunii a fost, însă, cu mult sub cel al imigranţilor din afara ei. De altfel, numărul acestora a fost întodeauna mai mare mare decât cel al celor din interiorul UE. În 2017, a fost înregistrată o creştere de aproximativ 100.000 de persoane, ajungându-se la un total de 311.000 de persoane – nivelul din 2011 – şi având o tendinţă de creştere.

Cu alte cuvinte, chiar dacă migraţia din Uniunea Europeană a început să scadă datorită Brexit-ului, cea din afara UE se menţine la un nivel ridicat şi chiar are o tendinţă de creştere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă