Un bărbat condamnat și amendat cu 2100 de euro în Malaezia pentru știri false

Bărbatul a fost condamnat la o săptămână de închisoare după ce a fost găsit vinovat de dezinformare, devenind prima persoană condamnată în virtutea unei noi legi controversate ce prevede până la şase anii de închisoare în cazul răspândirii de știri false.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 30.04.2018 - 16:37

Într-un tribunal din Kuala Lumpur, Salah Salem Saleh Sulaiman a recunoscut că a relizat şi publicat un videoclip pe YouTube în care acuză serviciile de urgenţă că au reacţionat lent în salvarea unui palestinian membru Hamas, asasinat prin împuşcare pe 21 aprilie în capitală.

Autorităţile malaeziene au contestat aceste acuzaţii.

Autorul videoclipului le-a spus judecătorilor că se afla în Malysia pe o perioadă de zece zile şi că nu era la curent cu legislaţia acestei ţări din Asia de Sud-Est.

„Recunosc că am comis o eroare, pentru că nu m-am informat despre legile ţării”, a declarat danezul la tribunal, în engleză, cu mâinile tremurânde.

Videoclipul incriminat, care durează două minute, a fost proiectat în timpul audierii.

Sulaiman se exprimă în înregistrarea video în arabă şi se plânge de reacţia lentă a poliţiei şi serviciilor de urgenţă, în urma unor focuri de armă care l-au atins pe palestinian.

În baza noii legislaţii adoptate la începutul lui aprilie şi aspru criticate de apărătorii drepturilor omului - care se tem că ar putea să fie folosită pentru a reprima orice disidenţă - tribunalul l-a condamnat pe Sulaiman la o pedeapsă de o săptămână de închisoare, acoperită de detenţia provizorie de după reţinerea acestuia pe 23 aprilie.

Sulaiman a fost condamnat totodată la plata unei amenzi în valoare de 10.000 ringgit (2.100 de euro).

Palestinianul Fadi el-Batch, un expert în fabricarea de obuze, potrivit autorităţilor malaysiene, a fost atins de mai multe gloanţe trase de către doi bărbaţi de pe o motocicletă.

Israelul a negat orice implicare în asasinat.

Comentarii