19.2 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăInternaționalUltimele săptămâni ale lui Merkel sunt marcate de temeri legate de confruntările...

Ultimele săptămâni ale lui Merkel sunt marcate de temeri legate de confruntările dintre Polonia și UE

Fostul cancelar și-a arătat îngrijorarea

Angela Merkel s-a arătat îngrijorată de faptul că Uniunea Europeană s-ar grăbi în conflictul cu Polonia, cu privire la statul de drept. Fostul cancelar crede că parlamentarii europeni împing astfel Polonia să iasă din blocul comunitar.

Angela Merkel este îngrijorată de conflictul dintre UE și Polonia

Angela Merkel este îngrijorată de faptul că unii lideri și parlamentari ai Uniunii Europene împing UE într-o luptă cu Polonia care nu lasă loc pentru compromisuri și ar putea ajunge la un dezastru. Cancelarul german a atras atenția în ultimele sale săptămâni în funcția de cancelar că UE s-ar grăbi în a lua decizii față de polonezi, iar conflictul ar putea produce mari pagube pentru tot blocul comunitar.

Ba mai mult, aceasta susține că astfel de situații ar putea determina Polonia să ia în considerare ieșirea din blocul comunitar. În ultimele săptămâni în care a lucrat, cancelarul german a avertizat despre tacticile UE în confruntare. În culise, este profund îngrijorată de faptul că graba de a lovi înapoi Polonia cu privire la o dispută a statului de drept ar putea scăpa de sub control și, în cele din urmă, ar putea ajunge la plecarea Poloniei din bloc în cel mai rău scenariu, a spus o persoană din anturajul ei.

UE „s-ar grăbi” în sancționarea Poloniei

Potrivit Bloomberg, Merkel i-a ignorat adesea pe cei care se îndreaptă spre acțiuni imediate și a exercitat răbdarea ca instrument politic în cadrul negocierilor pentru a elimina rezultatele dăunătoare. După ce a trăit Brexit-ul, Merkel consideră că ignorarea acestor probleme și presiunile exercitate în mod grăbit reprezintă o imprudență.

Îngrijorările Angelei Merkel se referă la strategia actuală a UE și la atitudinea din ce în ce mai agresivă a ambelor părți, despre care crede că ar putea ajunge la o catastrofă geopolitică pentru europeni. Aceeași sursă a precizat că de cealaltă parte a problemei poloneze sunt lideri precum premierul olandez Mark Rutte, care afirmă că valorile esențiale ale UE sunt în joc în această luptă.

Oficialii europeni vor sancțiuni împotriva statului polonez

El și alții insistă că UE ar trebui să fie mai mult decât un grup economic și să se concentreze mai clar asupra democrației, statului de drept și drepturilor egale. De asemenea, este probabil ca succesorul lui Merkel, Olaf Scholz, să se alieze cu tabăra lui Rutte. Totuși, dacă Merkel are dreptate, riscurile pentru Europa vor crește. Momentan Polonia nu plănuiește să iasă din UE, așa cum s-a speculat până acum deoarece țara rămâne încă dependentă de fondurile Uniunii.

Însă disputa nu va dispărea în curând și va fi un puternic subiect la summitul liderilor UE de la Bruxelles, la sfârșitul acestei săptămâni. Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a specificat că nu va dori să aducă în discuție această problemă, însă crede că inevitabil se va întâmpla. Morawiecki s-a folosit marți o apariție în fața Parlamentului European pentru a învinui UE pentru depășirea autorității sale și pentru „șantaj financiar”. Ba mai mult, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că blocul va lua măsuri împotriva încălcării dreptului UE de către Polonia.

Merkel, simbolul stabilității și echilibrului

Cum Merkel este pe cale să își încheie activitatea în funcția de cancelar al Germaniei, Polonia ar putea să piardă unul dintre cei mai puternici aliați, iar blocul va pierde o influență moderatoare care a împiedicat escaladarea crizelor anterioare cu vecinii estici ai blocului. Angela Merkel și-a creat o reputație impresionantă de-a lungul carierei sale, fiind văzută drept cel mai de succes lider feminin din lume.

Prezența sa a fost de cele mai multe ori marcată de stabilitate și echilibru. Astfel, cancelarul se folosește de ultimele zile în funcție pentru a presa liderii europeni, într-o serie de vizite de rămas bun, să ia în considerare consecințele mai mari ale împingerii unui aliat puternic precum Polonia la un pas nefavorabil blocului. Într-o vizită în Belgia săptămâna trecută, Merkel a spus că UE trebuie să găsească compromisuri fără să renunțe la principiile sale.

Polonia are de-a face și cu alte amenzi judiciare

Potrivit presei internaționale, nu este vorba doar de confruntarea cu privire la recenta hotărâre judecătorească. Polonia are de-a face, de asemenea, și cu amenzi cu privire la reformele sale judiciare și la acțiuni legale privind legile anti-LGBTQ, care ar putea să-i blocheze fondurile de coeziune.

Miliardele de euro în finanțare de recuperare Covid-19, atât pentru Polonia, cât și pentru Ungaria, rămân în pericol din cauza problemelor legate de statul de drept, deoarece ambele țări sunt considerate a sufoca libertățile fundamentale.

UE ar putea declanșa mecanismul de condiționalitate

Comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders, a declarat într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg că în câteva zile sau săptămâni blocul ar putea declanșa așa-numitul mecanism de condiționalitate, care reține plățile din buget către statele membre acuzate de retragere democratică. Pe de altă parte, premierul polonez și-a reînoit atacul asupra UE, motiv pentru care unii parlamentari europeni au insistat că blocul trebuie să ia măsuri puternice.

„Ceea ce face guvernul polonez este un atac asupra însăși existenței Uniunii Europene în sine”, a declarat Ska Keller, președintele Grupului Verzilor / ALE, într-un comunicat. Aceasta a îndemnat către sancțiuni financiare și proceduri contravenționale.

Unii oficiali germani nu cad de acord cu fostul cancelar

Contrar opiniei lui Merkel, unii oficiali germani sunt de părere că UE trebuie să ia măsuri împotriva Poloniei. Ministrul german al Europei, Michael Roth, a declarat după o întâlnire la Luxemburg că Uniunea Europeană trebuie să lupte pentru identitatea sa și nu crede că exită loc pentru compromisuni, în această situație. Membrii parlamentului au avertizat că vor lua măsuri legale împotriva Comisiei, puterea executivă a UE, dacă aceasta nu va acționa în curând împotriva Poloniei.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

SUA, tot mai aproape de a aproba cipurile Nvidia pentru Arabia Saudită

Guvernul SUA ia în considerare posibilitatea de a permite companiei Nvidia să exporte cipuri avansate în Arabia Saudită, a raportat miercuri Semafor, citând surse,...

Rata anuală a inflației a scăzut în România, dar se menține la una dintre cele mai ridicate cote din Europa

Rata anuală a inflației a scăzut în august 2024 la 5,1%, față de 5,42% în luna precedentă, conform datelor publicate de Institutul Național de...

Băncile din România, tot mai implicate în raportările fiscale: Rol de „procuror” în combaterea evaziunii TVA

Instituțiile financiare sunt obligate să raporteze toate tranzacțiile care depășesc 25 de plăți într-un trimestru, fără prag valoric, în efortul de a combate frauda...
Ultima oră
Pe aceeași temă