6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE vrea acord cu Regatul Unit, dar nu cu prețul punerii în...

UE vrea acord cu Regatul Unit, dar nu cu prețul punerii în pericol a integrității pieței unice

În cursul dezbaterii cu vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič și negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, aproape toți vorbitorii au subliniat că Parlamentul preferă să semneze un acord cu Regatul Unit, dar nu cu prețul punerii în pericol a integrității pieței unice.

Aceștia au salutat votul de vineri privind măsurile de contingență, în vederea pregătirii unui posibil scenariu fără acord. Vorbitorii au subliniat faptul că acordul propus de UE este fără precedent în ceea ce privește domeniul său de aplicare și oferta sa de a nu aplica tarife și cote, dar, în schimb, Regatul Unit trebuie să respecte normele privind concurența loială. Aceștia au reamintit că Regatul Unit a stabilit un termen prea scurt pentru negocierea unui astfel de acord. La fel ca și negociatorul-șef al UE Michel Barnier, eurodeputații au solicitat ca flotei de pescuit a UE să i se acorde acces nerestricționat la apele Regatului Unit.

Mai mulți eurodeputați au salutat încheierea de joi a unui acord care garantează, printre altele, drepturile cetățenilor și pacea pe insula Irlanda. De asemenea, aceștia au reiterat faptul că, în cazul în care s-ar ajunge la un acord după termenul de 20 decembrie stabilit de liderii grupurilor politice joi, Parlamentul nu va fi în măsură să examineze cu atenție acordul și să decidă cu privire la aprobarea intrării sale în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă