Sursa foto: pixabay.com

UE va cere luni oprirea globală a termocentralelor pe cărbune

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea să ceară luni oprirea globală a termocentralelor pe cărbune precum şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili.

Share

Romania libera 0 comentarii

Actualizat: 24.01.2021 - 23:13

Cererea vine în condiţiile în care UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe, arată un proiect de document consultat de Reuters, citată de Agerpres.

În acest document, pe care miniştrii europeni speră să îl finalizeze luni, blocul comunitar ar urma să adopte o linie dură în ceea ce priveşte diplomaţia în domeniul climei, descurajând alte ţări să investească în combustibili fosili şi încheind alianţe cu principalele economii pentru a putea realiza reduceri mai rapide ale emisiilor poluante.

O serie de ţări precum China, Japonia şi Africa de Sud au promis că îşi vor reduce, până la urmă, emisiile de carbon la zero. O promisiune similară a făcut şi preşedintele SUA, Joe Biden, în campania electorală. Însă UE este una dintre puţinele mari economii care a tradus acest obiectiv pe termen lung în acţiuni urgente ce vor fi întreprinse în acest deceniu.

„UE face un apel pentru eliminarea globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, care sunt dăunătoare pentru mediu, de-a lungul unei perioade de timp clar definite”, se arată în documentul consultat de Reuters. „Aceasta include eliminarea cărbunelui în producţia de energie şi, ca un prim pas, o oprire imediată a tuturor finanţărilor pentru noi infrastructuri care folosesc cărbune”, se mai arată în document.

Comentarii