8.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăInternaționalUE solicită statelor membre să-și armonizeze evaluările medicale și măsurile anti-COVID

UE solicită statelor membre să-și armonizeze evaluările medicale și măsurile anti-COVID

Într-o rezoluție adoptată cu 595 voturi pentru, 50 împotrivă și 41 abțineri, PE indică lipsa unei metodologii armonizate de colectare și evaluare a numărului de persoane infectate, conducând la evaluări diferite ale riscurilor pentru sănătate și restricții privind libera circulație a persoanelor care călătoresc din alte țări ale UE.

În urma dezbaterii de marți cu comisarul Didier Reynders și ministrul Michael Roth din partea Președinției germane, Parlamentul îndeamnă statele membre:

1. Să adopte aceeași definiție pentru cazul cu rezultat pozitiv de infectare cu coronavirus, pentru decesul cauzat de COVID-19 și pentru însănătoșirea după infecție;
2. Să recunoască reciproc rezultatelor testelor în toate statele membre;
3. Să reducă timpul de așteptare disproporționat de lung pentru testări;
4. Să stabilească o perioadă de carantină comună;
5. Să coordoneze restricțiile de călătorie atunci când este necesar, în conformitate cu propunerea Comisiei;
6. Să discute modul în care se poate reveni la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, fără controale la frontierele interne, precum și planuri de urgență, cât mai curând posibil.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ar trebui să fie în măsură să evalueze adecvat și efectiv riscul de răspândire a virusului și să publice o hartă actualizată săptămânal a riscurilor pe baza unui cod de culori comun, stabilit în funcție de informațiile colectate și furnizate de statele membre. Eurodeputații solicită, de asemenea, suplimentarea urgentă a resurselor și angajaților centrului.
Rezoluția solicită Comisiei să dezvolte un formular de identificare al pasagerilor armonizat, pentru a consolida încrederea într-un sistem de monitorizare comun la nivelul UE.

Utilizarea aplicațiilor de urmărire ar trebui să fie încurajată, susțin eurodeputații, care se așteaptă ca sistemele naționale să fie interoperabile la nivelul UE până în luna octombrie, astfel încât să permită o urmărire a contactelor în contextul COVID-19 în întreaga UE. PE subliniază că aceste aplicații trebuie să funcționeze în deplină conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.

Cele mai citite

Edi Iordănescu a anunțat lotul pentru amicalele cu Irlanda de Nord şi Columbia

Edward Iordănescu, selecționerul naționalei de fotbal a României, a anunțat convocarea a 29 de jucători pentru meciurile amicale din luna martie, conform Federației Române...

Ucrainenii au spart sistemul informatic de vot al Rusiei

Rusia organizează sâmbătă a doua zi a alegerilor prezidenţiale, preconizate să fie câștigate din nou de actualul președinte Vladimir Putin. Scrutinul nu a fost...

Mircea Geoană avertizează: “Trebuie să ne pregătim pentru încă câţiva ani de zile pentru o relaţie tensionată cu Rusia”

Mircea Geoană atenționează că va urma o perioadă lungă de tensiune cu Rusia. Într-un discurs susținut sâmbătă la Constanța, Geoană a subliniat că Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă