16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE, sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși

UE, sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși

Totodată, UE a prelungit pentru o jumătate de an sancţiunile individuale vizând oficiali ruşi cărora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas (estul Ucrainei), potrivit dpa şi Unian.

La sfârşitul lunii noiembrie, garda de coastă rusă a deschis focul şi a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) înainte de intrarea lor în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Tensiunile au escaladat în regiune după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii de la anexarea peninsulei. Kievul şi occidentalii acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

‘Este un răspuns puternic la utilizarea nejustificată a forţei de către Federaţia Rusă şi o demonstraţie de continuitate a unităţii transatlantice’, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene, Maja Kocijancic, subliniind că SUA şi Canada au adoptat decizii similare.

Printre persoanele sancţionate se numără doi înalţi oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofiţeri de la comanda unei nave de patrulare şi de pe o navă antisubmarin, precum şi comandantul forţelor armate din regiune.

Potrivit TASS, aceştia sunt şeful Departamentului de frontieră al FSB pentru Crimeea şi Sevastopol, contraamiralul Serghei Stankevici, căpitanul de rangul I Ruslan Romaşkin (şeful FSB pentru Crimeea şi Sevastopol), căpitanul de rangul I Andrei Şein (adjunctul şefului Departamentului de frontieră FSB pentru Crimeea şi Sevastopol), căpitanul de rangul II Aleksei Şatohin (responsabil FSB pentru Kerci şi Crimeea), comandantul trupelor din Districtul militar Sud, Aleksandr Dvornikov. De asemenea au fost incluşi şi Aleksei Saliaev şi Andrei Şipiţân, comandanţii navelor de patrulare ‘Don’ şi ‘Izumrud’, precum şi comandantul vasului antisubmarin de mici dimensiuni ‘Suzdaleţ’, Serghei Şcerbakov.

Toţi vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor în spaţiul comunitar vor fi îngheţate.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au deteriorat de când Moscova a anexat Crimeea în 2014 şi a fost acuzată de acordarea de sprijin militar rebelilor separatişti proruşi din Donbas (estul Ucrainei) care luptă împotriva armatei ucrainene.

Până acum, UE a instituit sancţiuni punctuale – care prevăd îngheţarea activelor şi interdicţie de călătorie în spaţiul comunitar – pentru 179 de persoane şi 44 de entităţi pentru acţiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

În plus, blocul comunitar a aplicat Rusiei sancţiuni economice vizând sectoarele financiar, energetic şi al apărării, împiedicând totodată accesul băncilor ruse la pieţele UE şi limitând anumite importuri din UE. Aceste măsuri includ, de asemenea, interdicţii la comerţul cu arme.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă