Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UE: Emmanuel Macron cere "o agendă de suveranitate"

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi-a exprimat speranţa ca că noua Comisie Europeană va pune în aplicare "o agendă de suveranitate" în primele 18 luni ale mandatului, ne spune AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.09.2019 - 20:10

"Până în prezent, Europa nu a fost suficient de suverană şi de strategică", a declarat Emmanuel Macron la întâlnirile franco-germane de la Evian-les-Bains (Haute-Savoie, est). "Riscăm să vedem o pierdere a modelului nostru european în faţa Chinei şi Statelor Unite, ale căror modele nu ne corespund", a adăugat el, potrivit extraselor din discursul său difuzat de Palatul Elysee.

În acest context, "avem nevoie să ne dezvoltăm suveranitatea în domeniul apărării, industriei, comerţului, tranziţiei ecologice", a continuat preşedintele Franţei în faţa patronilor germani de la BASF, Allianz, Deutsche Bank şi Siemens şi a francezilor de la Total, Orange, Axa, BNP, Athos, Engie sau Eramet. "Extrateritorialitatea dolarului este rezultatul slăbiciunii euro", în opinia sa.

Pentru şeful statului francez, "cu noua Comisie, avem 18 luni pentru a pune în aplicare o agendă de suveranitate".

Comisia Europeană va intra în funcţie la 1 noiembrie sub preşedinţia reprezentantei Germaniei, Ursula von der Leyen, care urmează să anunţe marţi portofoliile comisarilor.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a lansat din nou un apel la "o mare reformă" a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi, revenind asupra războiului comercial dintre China şi Statele Unite, a apreciat că "americanii au pus întrebarea corectă, dar aducând răspunsul greşit". "Răspunsul nu poate fi războiul comercial", în opinia sa.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost singurul lider prezent la această întâlnire anuală care, din 1992, reuneşte cele mai mari grupuri franceze şi germane la Hotel Royal, pe malul lacului Leman.

Comentarii