Boris Johnson - Michelle Barnier- Ursula von der Leyen - Brexit -întâlnire / captură dailymail.co.uk

UE dezvăluie planuri de rezervă pentru a evita haosul Brexit „fără acord”

Executivul Uniunii Europene a stabilit joi planuri de urgență pentru un Brexit „fără acord” la sfârșitul anului pentru a limita întreruperea traficului aerian și a călătoriilor pe calea ferată și rutieră după ce liderii britanici și UE nu au reușit să depășească impasul.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

10.12.2020 - 23:52


 
De asemenea, Comisia Europeană a propus ca Marea Britanie și UE să ofere în continuare acces reciproc la apele lor de pescuit timp de până la un an, reducând potențial tensiunea în jurul unuia dintre cele mai emotive puncte de blocaj din cadrul negocierilor comerciale.
 
Prim-ministrul Boris Johnson și directorul executiv al UE, Ursula von der Leyen, și-au dat termen până duminică să decidă următorii pași după ce nu au reușit să depășească greutățile persistente la o cină „plină de viață” de miercuri seară.
 
Secretarul de externe Dominic Raab a spus că principalele puncte de dispută - pescuitul și angajamentele în condiții de concurență echitabile - au un domeniu de aplicare restrâns, dar reprezintă chestiuni de principiu pentru Marea Britanie.
 
Marea Britanie a părăsit oficial UE în ianuarie, dar de atunci a fost într-o perioadă de tranziție, timp în care rămâne pe piața unică și în uniunea vamală a UE. Aceasta se încheie pe 31 decembrie. Dacă până atunci nu există un acord pentru a proteja aproximativ 1 trilion de dolari în comerțul anual de tarife și cote, companiile din ambele părți vor avea de suferit.
 
Neacordarea unor noi reguli care să guverneze totul, de la piese auto la Camembert, ar da peste cap granițele, ar șoca piețele financiare și ar însămânța haosul în rândul lanțurilor de aprovizionare într-o lume care se confruntă deja cu costul economic al COVID-19.
 
Johnson descrie Brexit-ul ca o șansă de a oferi Marii Britanii o economie complet independentă și mai agilă. Puterile UE se tem că Londra dorește tot ce este mai bun din ambele lumi - acces preferențial pe piețele UE, dar cu avantajul de a-și stabili propriile reguli. Acestea, spun ei, ar submina proiectul de după cel de-al Doilea Război Mondial care a încercat să lege națiunile ruinate ale Europei - și în special Germania și Franța - într-o putere comercială globală.
 
UE dorește ca Marea Britanie să rămână legată de standardele de muncă, sociale și de mediu ale blocului în viitor, precum și de normele privind ajutoarele de stat pentru subvențiile de stat ale întreprinderilor.

Comentarii