27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE condamnă atacul cibernetic asupra Georgiei

UE condamnă atacul cibernetic asupra Georgiei

La 28 octombrie 2019, Georgia a fost victima unui atac cibernetic ţintit care a produs daune infrastructurii sale sociale şi economice.

“Uniunea Europeană şi statele membre îşi exprimă îngrijorarea faţă de acest atac cibernetic, care a dovedit dispreţ faţă de securitatea şi stabilitatea spaţiului cibernetic şi care compromite dezvoltarea avantajelor politice, sociale şi economice oferite de internet şi de utilizarea tehnologiilor de informaţii şi de comunicaţii (TIC)”, a precizat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un comunicat transmis în timpul summitului european de la Bruxelles.

Josep Borrell nu i-a numit pe autorii acestui atac şi nu a evocat nicio măsură din partea UE. Înaltul Reprezentant al UE a deplâns în urmă cu câteva săptămâni în Parlamentul European incapacitatea blocului comunitar de a-şi procura “pârghii” pentru a face ca poziţiile sale să fie respectate.

Georgia şi doi dintre aliaţii săi occidentali, SUA şi Marea Britanie, au acuzat joi serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) că a declanşat acest atac cibernetic.

UE pledează pentru “un răspuns diplomatic comun la activităţile ostile din spaţiul cibernetic”, se arată în declaraţie.

Josep Borrell dă asigurări că “Uniunea Europeană şi statele sale membre vor continua să ajute Georgia să îşi consolideze rezistenţa cibernetică”.

“Suntem îngrijoraţi de înmulţirea activităţilor iresponsabile şi destabilizatoare în spaţiul cibernetic şi vom continua să facem faţă provocărilor pe care spaţiul cibernetic le presupune atât pe plan intern, cât şi în cadrul politici noastre externe şi de securitate”, a mai spus el.

“Uniunea Europeană şi statele sale membre fac apel la comunitatea internaţională să continue să îşi consolideze cooperarea în favoarea unui spaţiu cibernetic mondial, deschis, stabil, paşnic şi sigur, unde drepturile omului şi libertăţile fundamentale, precum şi statul de drept se aplică pe deplin”, se mai precizează în finalul declaraţiei.

La Moscova, Ministerul de Externe rus a negat vineri acuzaţiile că Rusia a lansat atacul cibernetic din octombrie asupra Georgiei.

“Nu există dovezi privind implicarea structurilor oficiale ruse în activităţi ostile asupra reţelelor electronice ale Georgiei. Nu pot exista astfel de dovezi”, a precizat ministerul într-un comunicat, citat de Xinhua.

Atacul este cea mai recentă presupusă tentativă a Rusiei de a submina şi destabiliza Georgia, după un război de scurtă durată între cele două ţări, în 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud. Ulterior, Moscova a recunoscut autoproclamata independenţă a acesteia şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia.

Cele mai citite

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă