8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE are nevoie de standarde unitare, însă piaţa este cea care decide

UE are nevoie de standarde unitare, însă piaţa este cea care decide

“Uniunea Europeană are nevoie de standarde unitare, pentru a îmbunătăţi competitivitatea spaţiului comunitar. Însă această standardizare nu o face un grup de guru la Bruxelles sau în altă parte, ci fiecare ţară, dumneavoastră, piaţa”, a spus ea, într-o conferinţă pe această temă.

Potrivit lui Santiago-Cid, toată lumea are de câştigat din procesul de standardizare.

“Voi, piaţa, veţi decide unde este nevoie de standarde şi pentru ce. Prin acest exerciţiu, industriile, întreprinderile mici şi mijlocii, consumatorii, angajaţii, organizaţiile, vor avea repere de calitate, indiferent de domeniu”, a arătat directorul general.

Ea a mai spus că, la nivelul UE, există 60.000 de experţi care contribuie la standardizarea europeană.

“Există multe provocări pentru viitor, cum putem noi, experţii în standardizare, să ajutăm piaţa, întrucât este foarte important ca Uniunea Europeană să rămână competitivă şi mai sigură”, a continuat ea.

Reprezentanta CEN & CENELEC a vorbit şi despre inovaţie şi tehnologie, astfel încât standardele să răspundă cerinţelor pieţelor şi consumatorilor.

“Este timpul să ne modernizăm procesele. Standardele la care lucrăm se numesc “modelul european”. Acest model european înseamnă că există o legislaţie, o abordare nouă, iar decidenţii să emită decizii obligatorii în beneficiul interesului public. Iar noi, experţii în standarde, avem nevoie de o traducere a termenilor tehnici, pentru a ajuta ca plasarea produselor pe piaţă să fie sigură, iar produsele să fie de calitate”, a continuat Santiago-Cid.

În februarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declara că Uniunea Europeană lucrează la realizarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard, reglementări care nu există la această dată.

“Uniunea Europeană la ora actuală este angajată cu echipele de experţi să realizeze o metodologie unitară pentru acest domeniu care nu există la această dată. Cele spuse de mine anul trecut şi transmise la UE încep să capete confirmarea faptului că trebuie şi se lucrează acum la reglementări unice. Pe o piaţă unică trebuie să faci reglementări unice şi să ai acelaşi instrument de măsură pentru a fi bine ştiut acest subiect şi corect controlat la nivelul ţării”, a spus Daea.

În urma analizelor comparative realizate anul trecut, în România au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare din categorii precum lactate, carne, peşte şi ciocolată cu standard dublu de calitate faţă de produsele similare din alte ţări ale UE, fiind identificate diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi de proteine.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă