19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTurnul din Pisa s-a redresat uşor după lucrările de restaurare

Turnul din Pisa s-a redresat uşor după lucrările de restaurare

Grupul de supraveghere al Turnului din Pisa, înfiinţat pentru a supraveghea evoluţia lucrărilor de restaurare, a anunţat într-un comunicat de presă că, după 17 ani de observare, “Turnul din Pisa este stabil şi înclinarea sa a scăzut uşor”. 

Potrivit lui Nunziante Squeglia, profesor de inginerie la Universitatea din Pisa, citat de presa italiană, monumentul de 58 de metri înălţime s-a redresat cu 4 centimetri. 

Grupul de supraveghere a fost înfiinţat după importante lucrări conduse între anii 1993 şi 2001, desfăşurate sub conducerea lui Michele Jamiolkowski, un inginer polonez naturalizat italian, pentru a salva turnul care risca să se prăbuşească. 

Turnul a fost închis publicului pe durata lucrărilor, care au costat mai mult de 28 de milioane de euro. Cea mai cunoscută clopotniţă din lume, care se înclina cu 4,50 de metri faţă de axa ei verticală a putut fi redresată cu 40 de centimetri. 

Dar este improbabil ca turnul să se redreseze complet, pentru că nu a fost niciodată drept. 

Construcţia sa a început în august 1173 şi a început să se încline de la primele etaje terminate şi a continuat să se încline şi mai mult după terminare în 1372. 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă