Turcia: Se pregătește de acțiune militară în Siria

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, anunțat că, în cazul neinstituirii unei zone de securitate în nordul Siriei, şi dacă ameninţările la adresa Turciei vor continua, Ankara va lansa o operaţiune militară la est de Eufrat, transmite Reuters.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

23.07.2019 - 16:30

Turcia se află în discuţii cu SUA în vederea stabilirii unei zone de securitate la graniţa sa, în zona de nord-est a Siriei, regiune în care SUA sprijină miliţia kurdă YPG, pe care Ankara o consideră organizaţie teroristă.

Într-un interviu acordat postului TGRT Haber, Cavusoglu a mai afirmat că speră să se ajungă la un acord după convorbirile din seara zilei de luni cu trimisul special american pentru Siria, James Jeffrey, sosit în vizită la Ankara. Şeful diplomaţiei turce a menţionat că recent se înregistrează o încetinire a dialogului dintre Ankara şi Washington privind crearea zonei de securitate. El a precizat că Ankara a comunicat Washingtonului că nu ar trebui să utilizeze luptele din provincia Idlib din nord-vestul Siriei ca pretext pentru nerespectarea propunerii privind instituirea unei zone de securitate.

Mevlut Cavusoglu a reiterat frustrarea părţii turce legate de neimplementarea acordului cu SUA privind retragerea YPG din oraşul Manbij, la mai bine de un an de la convenirea ei. 'Dacă zona de securitate nu este instituită, iar ameninţările la adresa ţării noastre vor continua, vom lansa o operaţiune la est de Eufrat', a declarat oficialul turc. 'Americanii l-au trimis pe Jeffrey şi au spus că vin cu noi propuneri în convorbirile care încep astăzi. Sperăm că va putea fi convenit un acord pe acest subiect. Acum sunt necesari paşi concreţi în această privinţă'.

Ankara doreşte ca luptătorii YPG să se retragă din zona de frontieră, în timp ce Washingtonul doreşte garanţii că aliaţii săi sub conducere kurdă care au luptat în campania de înfrângere a militanţilor organizaţiei Stat Islamic din Siria nu vor fi afectaţi.

Comentarii