25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia, pastor american suspectat de colaborare cu clericul Gülen, susținut de Trump

Turcia, pastor american suspectat de colaborare cu clericul Gülen, susținut de Trump

Acest caz care a tensionat relaţiile dintre Washington şi Ankara, relatează Reuters.

“Pastorul Andrew Brunson, un domn cumsecade şi un lider creştin în SUA, este judecat şi persecutat în Turcia fără niciun motiv”, a scris Trump pe Twitter. “Ei îl acuză că este spion. Însă eu sunt mai spion decât el. Sper că i se va permite să se întoarcă acasă la familia sa frumoasă, acolo unde îi este locul!”, a adăugat el.

Brunson, pastor creştin din Carolina de Nord care trăieşte în Turcia de peste două decenii, a fost inculpat sub acuzaţia că a ajutat grupul despre care Ankara spune că se află în spatele puciului eşuat din 2016 împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Dacă va fi declarat vinovat, el riscă până la 35 de ani de închisoare.

Luni, în cadrul primei sale audieri, pastorul a respins toate acuzaţiile formulate la adresa sa. La finalul primei zile de judecată într-o sală din complexul penitenciar Aliaga, în provincia Izmir, tribunalul a decis menţinerea în detenţie a acuzatului, invocând riscul că ar putea fugi, citează AGERPRES.

Bărbatul în vârstă de 50 de ani, care conducea împreună cu soţia sa o biserică protestantă din Izmir, a fost arestat de autorităţile turce în octombrie 2016 şi ţinut în detenţie de atunci.

Pastorul este acuzat în special că a acţionat în beneficiul reţelei predicatorului Fethullah Gülen, autoexilat în SUA şi acuzat de Ankara că ar fi organizat tentativa de puci din iulie 2016, dar şi al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Cele două organizaţii sunt considerate ‘teroriste’ de către Turcia.

Brunson este de asemenea acuzat de spionaj în scopuri politice şi militare.

“Dreptul său la libertate şi securitate este încălcat de mult timp. În primul rând, sperăm să obţinem eliberarea sa”, a declarat duminică pentru AFP avocatul său, Cem Halavurt. “Considerăm că va fi în cele din urmă achitat, deoarece suntem convinşi de nevinovăţia sa”, a adăugat el.

Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă