23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia: Opoziţia organizează mitinguri împotriva prelungirii stării de urgenţă

Turcia: Opoziţia organizează mitinguri împotriva prelungirii stării de urgenţă

CHP a anunţat că a organizat proteste în fiecare din cele 81 de provincii din Turcia, înaintea votului parlamentar de miercuri privind extinderea stării de urgenţă cu trei luni, ceea ce ar face ca în iulie 2018 măsura să fie în vigoare de 24 de luni, potrivit Dpa.

Sute de persoane au luat parte la o demonstraţie în apropierea Pieţei Taksim din Istanbul, scandând ‘Drepturi, lege şi justiţie!’. Protestele, despre care principalele media turce nu au relatat, survin la un an de la referendumul privind extinderea prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 50.000 persoane sunt încarcerate în virtutea decretelor privind starea de urgenţă şi cel puţin 150.000 de oameni au fost concediaţi sau înlocuiţi din funcţii după puciul eşuat din vara lui 2016. Decretele privind starea de urgenţă sunt emise în locul legilor într-o serie de domenii, de la securitate naţională la privatizarea fabricilor de zahăr.

Guvernul turc susţine că starea de urgenţă este necesară pentru a combate terorismul, în special a celui promovat de mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA pe care Ankara în consideră responsabil pentru tentativa de puci din 15 iulie 2016.

CHP şi alţi critici la adresa guvernului sunt de părere că starea de urgenţă erodează democraţia şi statul de drept şi este aplicată în mod incorect.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă