‘Ei (sirienii) tot vor trebui să plece. Trebuie să menţinem ordinea’, a spus Soylu în remarci televizate. ‘Nu se pune problema ca sirienii, sub protecţie temporară, să poată trăi în provinciile unde nu au permis de şedere’, a subliniat el.
Luni, biroul guvernatorului din Istanbul a dat refugiaţilor sirieni neînregistraţi în oraş termen până la 20 august să plece, provocând temeri printre sirieni. Potrivit presei turce, unii sirieni au fost deja reţinuţi şi deportaţi. Soylu a respins informaţiile asupra deportărilor. ‘Nu avem şansa de a-i trimite pe sirieni sub protecţie temporară înapoi’, a declarat Soylu, citând acorduri internaţionale. El a spus că migranţii ilegali sirieni sunt trimişi în tabere, majoritatea în sud-estul Turciei. Turcia găzduieşte 4,9 milioane de refugiaţi, dintre care 3,6 milioane din Siria, a mai declarat Soylu.
Potrivit biroului guvernatorului din Istanbul, numărul de sirieni înregistraţi în oraş este de 547.479. Experţi în domeniul migraţiei estimează că peste 300.000 de sirieni, înregistraţi în altă parte în Turcia, trăiesc în Istanbul.
Mulţi sirieni lucrează în construcţii, în restaurante sau au propriile afaceri la Istanbul, capitala financiară a Turciei şi cel mai mare oraş, cu o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori. Guvernul a intensificat recent campania împotriva migranţilor fără acte la Istanbul, a spus Soylu, adăugând că peste 6.000 au fost reţinuţi în ultimele două săptămâni şi sunt în aşteptarea deportării.