12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTurcia: NATO in criză

Turcia: NATO in criză

Erdogan a făcut aceste declaraţii la două zile după ce Turcia, membră a NATO, a primit primul transport de componente ale avansatului sistem de apărare rusesc S-400, în pofida atenţionărilor formulate de Washington că aceasta ar putea atrage sancţiuni.

Potrivit postului Haberturk, Erdogan le-a spus jurnaliştilor turci că Donald Trump “are autoritatea de a renunţa sau amâna CAATSA”, referindu-se la sancţiunile SUA menite să preîntâmpine achiziţionarea de echipament militar din Rusia.

“Dată fiind situaţia, Trump este cel care trebuie să găsească o cale de mijloc”, a declarat Erdogan, potrivit Haberturk.

Erdogan, apel către Trump

Trump a exprimat înţelegere pentru poziţia Turciei când s-a întâlnit cu Erdogan în marja summitului G20 de luna trecută din Japonia, susţinând că Ankara a achiziţionat sisteme S-400 de la Moscova pentru că fosta administraţie americană nu dorea să vândă rachete Patriot.

“În prezent, cred că Trump nu are aceeaşi opinie ca cei de dinaintea sa şi el a spus acest lucru în faţa lumii întregi”, a spus Erdogan. “Prin achiziţia de S-400 noi nu ne pregătim de război. Noi încercăm să garantăm pacea şi securitatea noastră naţională”, a adăugat el.

Statele Unite consideră că rachetele ruseşti nu sunt compatibile cu echipamentele NATO şi că există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianţei nord-atlantice, cât şi a programului de producţie a aeronavelor de ultimă generaţie.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă