10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia menține relațiile cordiale cu SUA și Rusia, dar nu va face...

Turcia menține relațiile cordiale cu SUA și Rusia, dar nu va face compromisuri în privința Siriei

“Scopul nostru nu este să ne confruntăm cu ruşii, cu regimul sirian sau cu SUA, este să combatem o organizaţie teroristă”, a declarat Cavusoglu, citat de postul Haberturk.

El a făcut această precizare în contextul în care Statele Unite şi Rusia au făcut apel la Turcia să dea dovadă de reţinere în recenta sa campanie militară intitulată “Operaţiunea Ramura de Măslin” şi care vizează încetarea controlului exercitat de gruparea kurdă YPG în regiunea siriană Afrin. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că luptătorii kurzi vor fi alungaţi şi din oraşul predominant arab Manbij, la est de Afrin. Manbij şi Afrin fac parte dintr-o zonă mai largă din nordul Siriei controlată în principal de forţele kurde, informează Agerpres.

Ankara consideră YPG ‘organizaţie teroristă’, strâns legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup care poartă un sângeros război de gherilă pe teritoriul turc din 1984. Însă YPG sunt susţinute de SUA, care văd în această miliţie o forţă care luptă în mod eficient împotriva grupării Stat Islamic (SI). YPG au fost vârful de lance în recucerirea, anul trecut, a oraşului Raqqa, bastion al jihadiştilor în Siria.

Ministrul de externe turc a subliniat că “teroriştii din Manbij lansează constant tiruri provocatoare” şi “dacă SUA nu pun capăt acestor acţiuni o vom face noi”.

“Viitorul relaţiilor noastre depinde de ce vor face în continuare SUA”, a adăugat şeful diplomaţiei turce.

“Trebuie să iau toate măsurile necesare. În caz contrar, va fi în joc viitorul nostru ca ţară. Nu ne e frică de nimeni în acest scop, suntem hotărâţi. Nu vom trăi în frică şi ameninţări”, a insistat el.

Or, obiectivul Washingtonului este tocmai să împiedice Turcia să alunge Forţele Democratice Siriene (SDF, alianţa dominată de YPG şi susţinută de SUA) din Manbij, explică oficiali americani. SUA speră să se folosească de controlul exercitat de YPG în nordul Siriei pentru a-şi asigura forţa diplomatică necesară relansării discuţiilor sub auspiciile ONU de la Geneva în vederea unui acord care să pună capăt conflictului civil sirian.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă