12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia ia măsuri pentru întărirea sistemului financiar în urma sancțiunilor SUA

Turcia ia măsuri pentru întărirea sistemului financiar în urma sancțiunilor SUA

Promițând să ia toate măsurile necesare, Banca Centrală din Ankara a redus suma creditorilor comerciali care trebuie depusă la Autoritatea de Reglementare și a relaxat regulile ce gestionează lichiditatea în lire și în valută străină.

Deși nu se menționa nicio rată a dobânzii mai mare, Banca Centrală a anunțat că toate opțiunile erau pe masă.

„Banca Centrală va monitoriza îndeaproape piața și modul în care evoluează prețurile și va lua toate măsurile necesare pentru a menține stabilitatea financiară, dacă este necesar”, se arată într-un comunicat publicat luni.

Acești primi pași fac parte dintr-un plan de acțiune anunțat de ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Berat Albayrak, duminică târziu, pentru a răspunde tulburărilor pieței. El a respins, de asemenea, controalele de capital ca o opțiune de a stopa ieșirile de monedă și a amenințat că cei care răspândesc zvonuri dăunătoare că depozitele ar putea fi confiscate vor răspunde în fața legii.

Albayrak a vizitat Kuweitul și este de așteptat să viziteze alți membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului care solicită investiții, potrivit ziarului Al Jarida din Kuweit.

Lira și-a redus brusc pierderile după comunicatul Băncii Centrale, dar este slăbită cu 6,6%, până la 6,8819 în fața dolarului la ora prânzului în Istanbul. Randamentul obligațiunilor guvernamentale pe doi ani a crescut cu 94 puncte de bază, ajungând la 25,74%, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din 2008. C

ostul asigurării datoriilor din Turcia a crescut cu mai mult de 100 de puncte de bază, la 537 puncte de bază, iar indicele bursier de referință a scăzut cu până la 4,6%.

 

Băncile europene cu expunere la lira turcească

 

Moneda a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa față de dolar, deoarece SUA au sancționat doi miniștri în Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan din cauza refuzului de a fi eliberat un pastor american deținut în Turcia pentru acuze incerte, împingând economia către o criză financiară deplină.

După comentariile lui Albayrak, Autoritatea de reglementare bancară a pus restricții asupra schimburilor valutare în dolari, în încercarea de a stopa tunurile financiare generate de pariorii  împotriva monedei.

Însă analiștii Global Securities consideră puțin probabil ca utilizarea unor astfel de „instrumente de margine”, cum sunt pariurile, să aibă o influență decisivă pentru lira turcească.

Inițiativa Băncii Centrale a fost lăudată de Adnan Bali, directorul executiv al Isbank, cea mai mare bancă listată din Turcia cu active. El a spus că mișcarea Autorității de Reglementare a fost bine executată, dar ar trebui să fie susținută de decizii tehnice.

Bali consideră că majorările ratei dobânzii pot fi uneori necesare, chiar dacă ele rănesc profiturile unor creditori comerciali precum ai lui.

Băncile europene cu expunere la lira turcească sunt în pierdere, în timp ce lira scade, însă nu se așteaptă la probleme majore în următoarea perioadă.

Analiștii financiari internaționali anunță patru, cinci bănci europene ca fiind cel mai expuse și se așteaptă la o presiune a capitalului și la o evaluare negativă a P&L a portofoliilor de obligațiuni.

Bănci din Spania, Franța și Italia sunt cel mai expuse. BBVA, o bancă bască, UniCredit, ING, BNP și HSBC au cele mai notabile conexiuni cu lira turcească și cele mai semnificative pierderi până acum.

Nu există vreun impact major asupra finanțării, deși restricțiile de lichiditate și marje de ajustare a datoriilor ar putea apărea dacă situația se va înrăutăți.

 

Turcia amenință că se aliază cu Rusia, Iranul și China

 

Administraţia Recep Tayyip Erdogan consideră că Turcia a depus „suficiente” eforturi pentru remedierea relaţiilor cu Statele Unite, avertizând Washingtonul că ameninţările nu vor produce rezultate.

„Noi am făcut suficient pentru remedierea relaţiilor cu Statele Unite”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Statele Unite trebuie să înveţe că ameninţările nu vor produce rezultate în relaţia cu Turcia, a subliniat Cavusoglu.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat “război economic” împotriva Turciei, afirmând că este pregătit să colaboreze cu Rusia, China şi Iranul pentru stabilizarea monetară, în contextul deprecierii puternice a lirei turcești. 

Cele mai citite

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă