13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia: Erdogan reorganizează statul turc

Turcia: Erdogan reorganizează statul turc

Turcia a emis duminică decrete prezidenţiale care reorganizează cele mai importante instituţii politice, militare şi administrative ca parte a trecerii la un sistem prezidenţial executiv mult mai puternic, consfinţit prin vot la un scrutin care a avut loc luna trecută, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost învestit luni într-un nou mandat de președinte în cadrul acestui sistem, iar acum el deţine puteri extinse, care îi permit să emită decrete privind chestiuni executive şi să numească sau să demită funcţionari de rang înalt după bunul său plac.

Erdogan a susţinut că o preşedinţie executivă puternică este vitală pentru a eficientiza activitatea guvernamentală, pentru a stimula creşterea economică şi pentru a garanta securitate. Criticii spun însă că este vorba de instaurarea unui regim autocratic, în care puterea este în mâinile unui singur om.

Conform ultimelor schimbări, Statul Major General a fost trecut sub autoritatea ministrului apărării, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu. Decizia vine după ce Erdogan la numit l-a numit pe comandantul militar Hulusi Akar în postul de ministru al apărării.

În total, în Monitorul Oficial turc au fost publicate şapte decrete care afectează numeroase instituţii ale statului, inclusiv secretariatul Consiliului Naţional de Securitate, Directorul pentru Industria Apărării şi Consiliul Naţional de Supervizare.

Schimbările coincid cu împlinirea a doi ani de la tentativa de lovitură de stat în timpul căreia cel puţin 250 de persoane au fost ucise, multe fiind civili neînarmaţi, după ce militari rebeli au încercat să răstoarne regimul lui Erdogan.

După tentativa eşuată de puci, la 15 iulie 2016 a fost impusă starea de urgenţă, care ar urma să fie ridicată săptămâna viitoare.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă