Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Turcia, condamnată de CEDO, pentru reținerea a doi jurnaliști

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru reţinerea a doi jurnalişti, Mehmet Altan şi Sahin Alpay, considerând că menţinerea lor în detenţie nu poate fi considerată "justificată" şi "realizată prin mijloace legale", relatează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 20.03.2018 - 14:05

În primele hotărâri judecătoreşti privind jurnalişti închişi în urma loviturii de stat eşuate din iulie 2016 din Turcia, CEDO menţionează "încălcări" ale "dreptului la libertate şi siguranţă" şi ale "libertăţii de exprimare", protejate de Convenţia europeană a drepturilor omului.

Totodată, curtea europeană afirmă că respingerea de către două instanţe din Istanbul a deciziei Curţii Constituţionale din Turcia, care a ordonat în ianuarie eliberarea condiţionată a celor doi jurnalişti, "contravine principiilor fundamentale ale statului de drept şi securităţii juridice".

În ceea ce priveşte cele două cazuri, "nu există niciun motiv pentru a ajunge la o concluzie diferită de cea a Curţii Constituţionale" turce, estimează CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că "plasarea şi menţinerea în detenţie" a celor doi jurnalişti pentru exprimarea "opiniilor" lor este "o măsură dură care nu poate fi considerată o intervenţie necesară şi proporţională într-o societate democratică".

În ianuarie, Curtea Constituţională din Turcia a decis că este vorba despre o "încălcare" a drepturilor lui Mehmet Altan şi Sahin Alpay. În acest sens, CEDO subliniază că hotărârea Curţii Constituţionale este "clară şi lipsită de ambiguităţi".

Cei doi jurnalişti sunt acuzaţi de legături cu puciul eşuat din 15 iulie 2016, atribuit de autorităţile turce mişcării predicatorului Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite, care neagă însă orice implicare.

Sahin Alpay, 73 de ani, este fost jurnalist al cotidianului Zaman, încarcerat de autorităţile turce pentru legăturile sale cu Gülen.

Jurnalistul Mehmet Altan, 65 de ani, aflat în închisoare din septembrie 2016, a fost condamnat pe 17 februarie la închisoare pe viaţă pentru 'încercarea de răsturnare a ordinii constituţionale', împreună cu fratele său, romancierul şi jurnalistul Ahmet Altan, informează AGERPRES.

Comentarii

loading...