11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăInternaționalTrump vrea să taie ajutorul financiar pentru țările care susțin Rezoluția ONU...

Trump vrea să taie ajutorul financiar pentru țările care susțin Rezoluția ONU privind Ierusalimul

“Ei iau sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari, iar apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări acele voturi. Lăsaţi-i să voteze contra noastră ! Vom economisi foarte mult. Nu ne pasă”, le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă.

Adunarea Generală a ONU este chemată, după vetoul american luni în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie condamnând recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP.

Această instanţă reuneşte 193 de ţări. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală nu există drept de veto, iar documentele sale nu au caracter obligatoriu.

Proiectul de rezoluţie care va fi supus Adunării reia în linii mari termenii textului discutat luni în Consiliul de Securitate. Sunt adăugate trimiteri la rezoluţii adoptate de Adunarea Generală, inclusiv cele mai recente şi care se referă la Ierusalim.

Noul text este propus de Yemen şi Turcia în numele grupului ţărilor arabe şi al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI).

Săptămâna trecută, liderii OCI au proclamat Ierusalimul de Est drept capitală a statului Palestina şi au îndemnat celelalte ţări să recunoască statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată.

Luni, Statele Unite au făcut uz de dreptul lor de veto la o rezoluţie propusă de Egipt condamnând recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Documentul a fost aprobat de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate, iar această unitate reprezintă o înfrângere pentru diplomaţia americană.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o scrisoare către zeci de state membre, văzută de Reuters, a avertizat marţi că Donald Trump i-a cerut “să-i semnaleze acele ţări care au votat împotriva” SUA. Ea a transmis acelaşi avertisment şi într-o postare pe Twitter: “Statele Unite vor nota numele”.

Mai mulţi diplomaţi de rang înalt au apreciat că este puţin probabil ca atenţionarea lui Haley să influenţeze multe voturi în Adunarea Generală, unde astfel de ameninţări publice, directe, sunt rare.

Preşedintele Adunării Generale, Miroslav Lajcak, nu a dorit să comenteze remarcile lui Trump, dar a adăugat: “Este dreptul şi responsabilitatea statelor membre de a-şi exprima opiniile”.

“Îmi place mesajul dat ieri de Nikki, la Naţiunile Unite, tuturor acelor state care ne iau banii şi apoi votează împotriva noastră la Consiliul de Securitate sau, eventual, la Adunarea Generală”, a declarat Donald Trump.

Israelul a anexat partea răsăriteană a Ierusalimului, al cărei control l-a preluat în 1967, apoi a votat o lege declarând “indivizibilă” capitala sa. Anexarea nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....
Ultima oră
Pe aceeași temă