Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump vrea ca Brexitul să aibă succes, chiar şi fără un acord cu UE

Preşedintele american Donald Trump vrea ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană cu succes, va susţine cu entuziasm un Brexit fără acord, dacă guvernul britanic va decide acest lucru, şi va sprijini un acord de liber schimb între Statele Unite şi Regatul Unit.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.08.2019 - 09:19

Bolton a mai spus că Marea Britanie şi Statele Unite ar putea conveni acordul comerciale pentru fiecare sector economic şi vor lăsa domeniile mai dificile pentru mai târziu, obiectivul final fiind un acord comercial cuprinzător.

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cea mai importantă schimbare geopolitică de după cel de-Al Doilea Război Mondial, mulţi diplomaţi se aşteaptă ca Londra să devin tot mai dependentă de Statele Unite.

Bolton, aflat la Londra pentru discuţii cu oficiali britanici, doreşte o relaţia îmbunătăţită între Statele Unite şi Marea Britanie condusă de premierul Boris Johnson, după legăturile uneori tensionate dintre Trump şi predecesoarea lui Johnson, Theresa May.

Un mesaj important dat de Bolton este că Statele Unite vor ajuta la atenuarea impactului ieşirii Marii Britanii din UE printr-un acord comercial care este negociat de reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, şi omologul britanic al acestuia, Liz Truss.

Un oficial al administraţiei Trump a afirmat, descriind mesajul transmis de Bolton oficialilor britanici, că preşedintele ”doreşte să vadă o ieşire cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeană” şi că acordul comercial va ajuta această ţară.

Trump a dorit să lucreze cu guvernul May la un acord comercial, dar guvernul acesteia nu a vrut. Acest guvern vrea. Suntem foarte mulţumiţi de acest lucru”, a spus oficialul care călătoreşte cu Bolton.

Preşedintele american consideră ”că în privinţa negocierilor comerciale UE este mai rea decât China, doar că este mai mică”, a spus oficialul.

Johnson a discutat luni cu Trump despre Brexit, comerţ şi probleme economice, a anunţat Downing Street said.

”Preşedintele şi-a exprimat aprecierea faţă de parteneriatul ferm pentru rezolvarea provocărilor globale şi aşteaptă cu interes o întâlnire cu Johnson, în viitorul apropiat”, potrivit Casei Albe.

După un mic dejun cu parlamentarul conservator Bernard Jenkin, Bolton a luat prânzul cu secretarul cabinetului britanic, Mark Sedwill, întâlnindu-se şi cu Johnson. Marţi, Bolton se va întâlni cu noul ministru de Finanţe. Sajid Javid.

Bolton ar urma să ceară membrilor noului guvern euroseptic condus de Johnson să îşi coreleze mai mult politica faţă de Iran cu cea a Statelor Unite, care au cerut o atitudine mai fermă faţă de Teheran după retragerea din acordul nuclear convenit în 2015.

Marea Britanie, unul dintre cei trei parteneri europeni ai acordului, alături de Germania şi Franţa, a susţinut până acum UE, menţinând acordul.

Confiscarea, luna trecută, a unui tanc petrolier britanic de către Iran, în strâmtoarea Ormuz, a presat însă Londra să ia în considerare o poziţie mai fermă.

Marina britanică a confiscat pe 4 iulie o navă iraniană, suspectată că ar transporta petrol de contrabandă în Siria. În această lună, Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite într-o misiune de securitate maritimă în Golf, pentru protejarea navelor comerciale.

Trump mai vrea sprijinul Marii Britanii pentru o poziţie mai fermă împotriva grupului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Comentarii

loading...