Trump susţine că SUA s-au retras de la negocierile cu Coreea de Nord din cauza unor neînţelegeri

Preşedintele american Donald Trump a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Hanoi, în Vietnam, după summit-ul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, că întâlnirea s-a încheiat mai devreme din cauza unor neînţelegeri privind sancţiunile impuse de SUA Coreei de Nord.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.02.2019 - 10:15

„A fost vorba despre sancţiuni. Practic, ei voiau ca sancţiunile să fie anulate în totalitate, iar noi nu am fost dispuşi să facem asta. A trebuit să ne retragem”, a afirmat Trump, potrivit The Guardian.
 
Trump a informat că Kim Jong-un era dispus să desfiinţeze facilitatea nucleară Yongbyon însă liderul nord-coreean a dorit mai întâi ridicarea sancţiunilor. 
 
Secretarul de Stat american Mike Pompeo, prezent alături de Trump la conferinţă, a intervenit pentru a preciza că şi în situaţia desfiinţării facilităţii Yongbyon, există în Coreea de Nord alte facilităţi şi alte arme care ar rămâne.
 
„Viziunea lui Kim Jong-un privind dezarmarea nucleară nu este chiar aceeaşi cu a noastră, dar situaţia este mai bună decât acum un an”, a declarat Trump.
 
„Încă ne placem, încă avem o relaţie bună”, a precizat Trump cu privire la relaţia sa cu Kim Jong-un.
 
Preşedintele american a precizat că liderul nord-coreean a promis că nu vor mai efectuate noi teste nucleare: „Am încredere în el şi îl cred pe cuvânt”.
 
Trump a lăudat şi China pentru ajutorul în discuţiile cu Coreea de Nord, precizând că a avut un impact mai mare decât îşi dă seama lumea, însă Kim Jong-un este „un tip puternic” care nu primeşte ordine de la nimeni.
 
Liderul de la Casa Albă a afirmat că nu există planuri deocamdată pentru un nou summit şi a precizat că va discuta la telefon atât cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, cât şi cu premierul japonez Shinzo Abe pentru a-i pune la curent cu situaţia negocierilor.
 
În ceea ce priveşte declaraţiile fostului său avocat personal Michael Cohen, Trump a afirmat: „Nu sunt corecte”.
 
Trump a numit audierea lui Cohen în faţa Congresului ca fiind una falsă şi a precizat că nu acesta era momentul potrivit pentru o astfel de audiere, în mijlocul unui summit important.
 
„A minţit mult. Nu a minţit însă în privinţa unui singur lucru: el a spus că nu a existat o colaborare cu Rusia şi ar fi putut să mintă şi cu privire la acest lucru”, a precizat Trump.

Comentarii