Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump spune că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ''califatul'' Statului Islamic

Preşedintele american Donald Trump a spus vineri că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ''califatul'' Statului Islamic (SI), în contextul în care jihadiştii grupării extremiste continuă să îşi apere ultima redută în Siria, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.02.2019 - 19:49

"Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acest lucru va fi anunţat în 24 de ore", a declarat Trump în faţa presei la Casa Albă.

Preşedintele american a indicat deja că anunţul oficial, cu o puternică încărcătură simbolică, privind sfârşitul acestui "califat" autoproclamat urmează să fie făcut în curând.

Acest anunţ privind sfârşitul ''califatului'', ceea ce înseamnă pierderea de către SI a tuturor teritoriilor pe care le controla în Siria şi Irak, ar urma să fie un preambul la retragerea trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie. Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Siria.

Forţele Democrate Siriene (SDF), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, luptă în acest moment în estul Siriei pentru a elibera şi ultima porţiune de teritoriu controlată de Statul Islamic.

Trump a lăudat din nou vineri acţiunea guvernului său şi a armatei americane în Siria. El a afirmat că s-a împiedicat astfel "masacrarea, probabil, a trei milioane de persoane".

Decizia americană de retragere din Siria îi pune pe aliaţii occidentali ai Washingtonului într-o poziţie delicată. Ei estimează că sfârşitul califatului, din punct de vedere teritorial, nu înseamnă şi sfârşitul ameninţării reprezentate de gruparea Statul Islamic.

Statele europene se confruntă de asemenea şi cu perspectiva întoarcerii pe teritoriul lor a jihadiştilor plecaţi să lupte pentru SI în Siria şi aflaţi în prezent în detenţia SDF.

Comentarii

loading...